Washington Post: România n-are duşmani externi, dar are şapte servicii. Cu toate astea, nu poate găsi un avion

Washington Post: România n-are duşmani externi, dar are şapte servicii. Cu toate astea, nu poate găsi un avion


Washington Post

  Ştirea prăbuşirii avionului pilotat de Adrian Iovan în Munţii Apuseni a ajuns în presa americană cu o urmă de stupefacţie în faţa faptului că România, o ţară cu 19 milioane de locuitori, dar fără duşmani externi, are şapte servicii de informaţii şi, cu toate acestea, nu a putut localiza epava unui avion de mici dimensiuni pentru ca salvatorii să ajungă suficient de repede la victime, scrie Gândul.info.

 Depeşa Associated Press de la Bucureşti publicată de Washington Post în secţiunea Europa a cotidianului american menţionează şi că unul din cele şapte servicii, a investit 40 de milioane de euro în sistemul de apelare de urgenţă şi, cu toate acestea, cele şase telefoane ale supravieţuitorului care a apelat 112 nu au părut să fie suficiente pentru a primi ajutor la timp.

Serviciile de informaţii la care se face referire, fără a fi nominalizate, sunt Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Telecomunicaaţii Speciale (STS), Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), Direcţia Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI (aşa-numitul Doi şi un sfert), Direcţia Generală de Informaţii a Armatei (DGIA), în fapt şase la număr.

Al şaptelea serviciu post-decembrist, Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), înfiinţat de Mircea Ionescu Quintus în 1991 în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost desfiinţat în 2006 de Monica Macovei, fiind considerat nenecesar.

În acelaşi an, prin Hotărâre de Guvern s-a înfiinţat, în schimb, Direcţia pentru Prevenirea Criminalităţii în Mediul Penitenciar (DPCMC), o structura în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, justificată cu argumentul că ar preveni acţiuni ilegale ticluite în închisori.

Titrată de Washigton Post Prăbuşirea unui avion mic în România dezlănţuie mânia publică, povestea aeronavei care a aterizat forţat luni, în Munţii Apuseni, include reacţia autorităţilor după operaţiunea de salvare în lipsa coordonatelor, furia publică crescândă, dar şi încercarea premierului Victor Ponta de a salva aparenţele.

Căderea unui avion de mici dimensiuni în munţi nu ar fi, în mod obişnuit, un motiv suficient să înfurie o întreagă ţară sau să ameninţe Guvernul, constată autorul depeşei, contabilizându-i inclusiv pe cei patru oficiali, cu tot cu ministrul de Interne, care au demisionat sau au fost daţi afară.

Situaţia în România a fost însă diferită. Românii au răspuns cu furie pe reţelele de socializare sau în talk-show-uri după ce s-a aflat că cel maai puţin afectat dintre răniţi sunase de şase ori să ceară ajutorul autorităţilor. Patru ore şi jumătate le-a luat localnicilor şi pădurarilor să localizeze epava avionului căzut în Transilvania la 1400 de metri altitudine, scrie Washington Post.

Publicaţia surprinde şi starea de spirit a celor care au observat din exterior, însă lipiţi de buletinele de ştiri, o reacţie guvernamentală.

Guvernul în general nu face nimic şi nu a făcut nimic nici de această dată pentru a localiza avionul. Operaţiunea de salvare a fost ca un şvaiţer. Erau găuri peste tot, rezumă profesorul de aviaţie Nicolae Şerban Tomescu, citat de AP.

Citeşte mai mult pe Gândul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime, atac direct la Georgescu. Cum ar vrea să fie președintele României: ”Să fie unul de 25-30 de ani care să vină!”

astăzi, 09:55

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a vorbit despre Călin Georgescu, cel care a câștigat primul tur de scrutin al prezidențialelor, alegeri anulate de Curtea Consti...

Memoria zilei: Mitropolitul născut în Botoșani cu studii la Sorbona, membru al Academiei Române! (Foto)

astăzi, 09:32

Se împlinesc astăzi 116 ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai bui teologi ai României, născut la Botoșani. Mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române (188...

Botoșăneni în slujba Unirii și rolul lui Nicolae Pisoski în alegerea lui Cuza ca Domn. ”De aici nimeni nu iese nebetegit...”

astăzi, 08:59

La 24 ianuarie sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române. Alegerea în unanimitate la 24 ianuarie 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti, după ce fusese ale...