Vrei să știi cine erau pasagerii din avionul spre Germania? Unul dintre botoșăneni: Dacă rămân acasă nu am cum să-mi întrețin familia!

Vrei să știi cine erau pasagerii din avionul spre Germania? Unul dintre botoșăneni: Dacă rămân acasă nu am cum să-mi întrețin familia!

Mai multe avioane cu lucrători sezonieri au plecat și sâmbătă, 11 aprilie, de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca spre Germania, în pofida restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei cauzate de noul coronavirus.

În parcarea aeroportului clujean așteptau încă de la primele ore ale dimineții sute de persoane pentru a fi îmbarcate în avioane pentru a ajunge în Germania. În prima parte a zilei au fost efectuate cinci zboruri, iar alte două curse au decolat în cursul după amiezii, una spre Baden Baden și o alta spre Nurenberg.

Alte 13 avioane au plecat joi de pe aeropeortul clujean cu muncitori care să ajute la strângerea recoltelor de primăvară din Germania iar vineri au fost operate șapte astfel de zboruri. După ce în cursul zilei de joi, peste 1800 de persoane s-au înghesuit în parcarea aeroportului clujean pentru a ajunge la porțile de îmbarcare, vineri și sâmbătă autoritățile au luat măsuri pentru a se respecta prevederile privind distanțarea socială. Astfel, oamenii au fost obligați să stea la o distanță de aproape doi metri unul de altul și să intre câte unul în terminalul de plecări.

Muncitorii sezonieri se declară mulțumiți de faptul că în această perioadă extrem de complicată, când aproape un milion de români au rămas fără locuri de muncă, pot merge să lucreze pentru a-și întreține familiile, scrie Făclia de CluJ.

Ei bine, exact cum vă așteptați, cei mai mulți erau locuitori din județele Moldovei, Botoșani și Suceava.

George Acostoaie are 46 de ani și vine din localitatea Văculești, județul Botoșani. El spune că a ales să meargă la muncă în agricultură în Germania deoarece acasă nu are unde să lucreze pentru a-și putea crește cei doi copii. „Am fost și anul trecut la muncă în agricultură în Germania și am fost foarte mulțumit. Sper să fie la fel de bine și anul acesta. Dacă rămân acasă nu am cum să-mi întrețin familia. Și la noi e nevoie de forță de muncă în agricultură însă se plătește foarte prost. Așa mai bine plec câteva luni și știu că mă aleg cu ceva”, explică bărbatul pentru sursa citată.

Monica Cujba are 36 de ani și spune că a venit tot din județul Botoșani, comuna Hilișeu-Horea. „Decât să stăm închiși în casă, mai bine mergem să muncim la câmp. Nu mă sperie munca și nu e nicio rușine să lucrezi în agricultură, mai ales acum când la noi, în România, se închid zilnic sute sau chiar mii de firme iar oamenii rămân fără slujbe”, susține și femeia pentru aceeași sursă.

80.000 de români sunt așteptați la strângerea recoltei din Germania. Lucrătorii au fost supuşi unui control medical la aeroport înainte de a intra în izolare efectivă în timpul lucrului la ferme.

Zborurile charter au fost plătite de companii agricole şi au ca scop transportul lucrătorilor agricoli pentru strângerea recoltei de primăvară, în special pentru culturile de sparanghel.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
12

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1400

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
362

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...