Vrei sa pleci la munca in strainatate? Trebuie sa iti lasi copiii in grija unei persoane alese atent!

Vrei sa pleci la munca in strainatate? Trebuie sa iti lasi copiii in grija unei persoane alese atent!
Un proiect de lege (adoptat de Senat la finalul lunii iunie si aflat acum la camera Deputatilor) te obliga sa indeplinesti mai multe conditii ca sa poti pleca din tara.  
Potrivit unui proiect de lege privind protectia minorilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, cetatenii romani care au copii minori in ingrijire si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate, au obligatia de a notifica SPAS - Serviciul Public de Asistenta Sociala - (sau Primariei, dupa caz) intentia lor de a pleca la munca. Notificarea trebuie depusa cu cel putin 40 de zile anterior datei plecarii.

Conform legislatiei in vigoare in acest moment, parintii sunt obligati sa notifice plecarea din tara, fara sa fie impus un termen anume pentru depunerea acestei notificari. Legislatia in vigoare, in acest moment, este reprezentata de Ordinul nr. 219/2006, privind activitatile de identificare, interventie si monitorizare a copiilor care sunt lipsiti de ingrijirea parintilor pe perioada in care acestia se afla la munca in strainatate.

Ce aduce nou proiectul de lege?
Daca pana acum legislatia era cu mult mai relaxata, de la momentul adoptarii si intrarii in vigoare a proiectului de lege lucrurile vor arata altfel:

1. Persoana nominalizata de catre parintele minorului trebuie sa faca parte din familia extinsa. Potrivit proiectului de lege, prin familie extinsa se intelege copilul, parintii sai si rudele acestora pana la gradul patru inclusiv.

2. Incredintarea copilului catre persoane care nu fac parte din familia extinsa este interzisa.

3. Nominalizarea ingrijitorului se va face in baza unui act intocmit in prealabil si legalizat la notariat, prin care acesta isi asuma responsabilitatea cresterii minorului pana la intoarcerea in tara a parintilor biologici, respectiv parintelui biologic in cazul familiilor monoparentale.

4. Incredintarea copilului in ingrijirea persoanei nominalizate se va face doar daca sunt indeplinite urmatoarele conditii de catre persoana nominalizata:
- are capacitate deplina de exercitiu si este cu cel putin 18 ani mai mare decat copilul care urmeaza a fi incredintat.
- dispune de echivalentul salariului minim brut pe economie
- nu sufera de boli imobilizatoare
- este familiarizata cu cresterea unui copil
- in momentul solicitarii ajutorului sau, trebuie sa nu aiba in ingrijire mai mult de 3 copii cu varste cuprinse intre 1 si 18 ani.
- face dovada trecerii unui test psihologic, realizat de un specialist SPAS din cadrul primariei localitatii de resedinta, care denota capacitatea acestuia de a-si asuma responsabilitatea cresterii unui copil.

5. Verificarea acestor conditii se va face de catre personalul SPAS, in termen de 10 zile de la data depunerii dosarului de notificare de catre parinti. Daca se constata indeplinirea conditiilor, minorul va fi incredintat persoanei in cauza. Daca nu se constata indeplinirea conditiilor, va fi nevoie ca parintii sa nominalizeze alta persoana in grija careia sa fie incredintat copilul.

6. In cazul in care nu se constata indeplinirea conditiilor si parintii nu pot desemna o alta persoana, legea le interzice parintilor sa-si paraseasca domiciliul din tara.

7. Nerespectarea depunerii notificarii de catre parinte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 10.000 de lei.

8. Nerespectarea art 10 (cel care interzice plecarea din tara a parintilor daca persoana nominalizata nu indeplineste conditiile) nu este sanctionat de lege.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
182

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
648

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
243

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...