Vot anulat vs. vot valabil exprimat. Cum se va face diferenta in 9 decembrie?

Vot anulat vs. vot valabil exprimat. Cum se va face diferenta in 9 decembrie?
La alegerile parlamentare din 9 decembrie, votul va fi considerat valabil exprimat chiar si in situatiile in care pe buletinul de vot sunt inscrise mentiuni ale alegatorului sau sunt aplicate mai multe stampile ce nu ating alte patrulatere, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central.

Procesul de vot din 9 decembrie va incepe la ora 07:00 si se va incheia la ora 21:00, iar in acest interval de timp, alegatorii au dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru alegerea Senatului. De asemenea, conform Legii 35/2008, alegerile pentru desemnarea membrilor Camerei Deputatilor si Senatului ale Parlamentului Romaniei, alegatorii isi vor putea exercita dreptul la vot doar la sectiile de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul.

Inainte de a intra in cabina de votare, fiecare alegator va primi, de la membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV), buletinele de vot si stampila cu mentiunea "votat".

Atentie! Buletinul de vot trebuie sa aiba aplicata pe verso stampila de control a sectiei de votare.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. In schimb, daca buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat sau daca alegatorul a aplicat gresit stampila, buletinul va fi anulat si se va da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, lucru ce va fi specificat ulterior si in procesul-verbal al operatiunilor de votare.

In afara de aceste cazuri privind valabilitatea/nulitatea votului, stabilite prin Legea nr. 35/2008, Biroul Electoral Central (BEC) a emis, recent, o Decizie care stabileste toate situatiile in care voturile exprimate sunt considerate valabile/nule.

Astfel, votul va fi valabil exprimat si in cazul in care stampila aplicata a depasit limitele patrulaterului sau doar il atinge, dar optiunea alegatorului este evidenta. BEC mentioneaza ca votul este valabil inclusiv in situatia in care stampila este doar tangenta la un patrulater, dar nu atinge si un altul.

Mai mult decat atat, conform noilor prevederi, votul va fi valabil exprimat chiar si in situatia in care pe buletinul de vot sunt inscrise mentiuni ale alegatorului, iar stampila cu mentiunea "votat" este aplicata in interiorul unui patrulater. "Votul este considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletin", precizeaza BEC.

Totodata, daca alegatorul va aplica stampila in interiorul unui patrulater, dar mai aplica si alte stampile pe buletinul de vot, ce nu ating alte patrulatere, votul ramane valabil.

Atentie! In ziua votului, urnele vor fi etichetate corespunzator pentru alegerea Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului. Potrivit Legii 35/2008, buletinul de vot introdus in cealalta urna decat cea corespunzatoare tipului de alegere este luat in calcul daca votul este valabil exprimat.

Cand este anulat buletinul de vot?

Potrivit Deciziei BEC, buletinul de vot va fi anulat in cazul in care stampila "votat" a fost aplicata in 2 sau mai multe patrulatere, nu a fost aplicata pe niciunul dintre ele sau atinge 2 sau mai multe patrulatere. De asemenea, votul va fi anulat si atunci cand buletinul nu poarta stampila de control a sectiei de votare sau cand are un alt model decat buletinul de vot aprobat legal.

In cazurile in care exista buletine de vot pe care nu a fost aplicata stampila de cu mentiunea "votat" in niciun patrulater, acestea vor fi considerate voturi albe.

Decizia BEC a fost deja transmisa tuturor birourilor electorale de circumscriptie din tara in data de 20 noiembrie.


avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce riscă botoșănenii care nu folosesc toți banii de pe cardurile de energie!

astăzi, 17:32
14

Teoretic, aceste carduri ar fi trebui să expire la finele lunii aprilie, dar Guvernul a anunțat prelungirea valabilității cardurilor de energie până la data de 31 mai.Prin intermediul u...

Programul Trenurile Soarelui 2024 ocolește Botoșaniul, ce orașe sunt pe listă!

astăzi, 16:26
112

CFR Călători a anunțat joi după-amiază începerea programului Trenurile Soarelui 2024, cu începere din 14/15 iunie.Într-un comunicat dat publicității, operatorul feroviar d...

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
37

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...