Voronin i-a dat lui Marian Lupu 10 milioane de dolari ca sa treaca la comunisti

Voronin i-a dat lui Marian Lupu 10 milioane de dolari ca sa treaca la comunisti

 Marian Lupu  

Liderul comunist Vladimir Voronin i-a propus lui Marian Lupu zece milioane de dolari pentru a incheia o alianta politica in timpul crizei din 2009 din Republica Moldova, se arata intr-o nota diplomatica a ambasadei americane la Chisinau si publicata de "Le Monde" in editia online.

Potrivit Mediafax, la 8 septembrie 2009, ambasada americana la Chisinau raporteaza o intalnire surprinzatoare intre Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, si comunistul Vladimir Voronin, presedintele in exercitiu al tarii. Acesta din urma l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi inainte in propria locuinta pentru a-i face o propunere: sa formeze o coalitie de centru-stanga cu el ca sef al statului si Voronin presedinte al Parlamentului.

Marian Lupu, care a plecat din PCRM în iunie 2009, a refuzat oferta. Voronin i-a propus atunci interlocutorului sau cinci milioane de dolari, cu conditia sa accepte sa se alature PCRM, oferta pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin a venit cu o noua propunere: i-a oferit zece milioane de dolari. Marian Lupu a formulat o contrapropuenre, sugerandu-i lui Voronin sa obtina cele opt voturi necesare pentru alegerea sa in Parlament, in schimbul imunitatii acordate lui si familiei sale.

Aceasta scena i-a fost povestita ambasadorului american de Marian Lupu. Dar diplomatul a auzit si o alta varianta de la Valdimir Voronin la 14 septembrie. Acesta a confirmat doua intalniri cu liderul Partidului Democrat si propunerea sa reinnoita de coalitie. "Potrivit lui Voroni, Lupu parea «pierdut», dar a declarat ca nu poate accepta o asemenea oferta", povesteste ambasadorul intr-o nota publicata la 16 septembrie 2009.

Voronin nu a recunoscut verbal ca i-a propus mita lui Lupu, dar la o intrebare a ambasadorului cu privire la discutia avuta, liderul comunist a ras zgomotos, a facut grimase si un gest cu degetele mari ridicate, ceea ce se traduce printr-o confirmare tacuta "ca stie ca se stie". Voronin a apreciat ca Lupu se afla sub influenta unei "puteri externe", afirma ambasada, dar fara sa stie daca este vorba despre "Rusia, Romania sau Statele Unite".

La 12 august, Marian Lupu a mers la Moscova, in cel mai mare secret si tranzitand Budapesta, pentru a se supune unui examen foarte special, intr-o camera de hotel, condus de doi barbati a caror identitate nu a dezvaluit-o americanilor. Aceasta intalnire de doua ore pare un interviu pentru angajare, in care a fost evaluat complet din punct de vedere psihologic si politic, a povestit el ambasadorului american, care scrie la 14 august: "Lupu a fost supus unei serii de întrebari pentru a stabili pozitia sa in privinta unor probleme cum ar fi imunitatea lui Voronin, neutralitatea Republicii Moldova si scolile rusofone din R.Moldova.

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
133

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
70

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
72

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...