VORONIN: Basescu este obsedat de romanii din Basarabia!

VORONIN: Basescu este obsedat de romanii din Basarabia!

VLADIMIR VORONIN, presedintele Republicii Moldova

Presedintele Vladimir Voronin i-a dat o replica dura miercuri seara presedintelui Traian Basescu, acuzand "conducerea de varf" a Romaniei de "revansism statal", amestec in treburile interne, instigare la continuarea dezordinii stradale, atatare a urii interetnice si destabilizare regionala.

Intr-un discurs rostit la televiziunea de stat Moldova 1, Voronin a calificat drept "extrem de tendentioase si inoportune toate actiunile pe care le intreprinde fata de Republica Moldova conducerea de varf a Romaniei".

Invocand discursul rostit marti in Parlament de presedintele Romaniei, precum si presupusele "actiuni conspirative" desfasurate de ambasadorul roman la Chisinau, alaturi de "ostilitatea tuturor canalelor romanesti de televiziune" in zilele protestelor, Voronin acuza Romania ca alimenteaza separatismul transnistrean, aducand totodata prejudicii Ucrainei si "impingand intreaga regiune spre pericolul unei balcanizari periculoase".

"Promovarea unui romanism fundamentalist si agresiv alimenteaza separatismul transnistrean"

"Deosebit de dramatic este faptul ca promovarea unui romanism fundamentalist si agresiv, ca si actiunile de destabilizare politica a Moldovei doar alimenteaza separatismul transnistrean, justificindu-i pretentia unui pericol iminent care ar emana dinspre Romania.

Anume de aceea, toti cei care le inspira fatis cetatenilor minori ai tarii mele scenarii fanteziste despre refacerea Romaniei Mari, in primul rind submineaza stabilitatea regionala.

Nemaivorbind de faptul ca actiunile provocatoare sub acoperirea patriotismului aduc un prejudiciu indiscutabil si intereselor nationale ale Ucrainei, integritatii ei teritoriale, impingind astfel intreaga regiune spre pericolul unei balcanizari periculoase.

Trebuie sa recunosc ca in aceasta calitate a sa Romania, din pacate, nu este un generator de stabilitate pentru Republica Moldova si pentru regiunea din jur", a spus Voronin, al carui discurs integral este redat de agentia Moldpres.

"Basescu contribuie la atatarea vrajbei interetnice"

Voronin il acuza pe seful statului roman ca prin grija sa "obsedanta" pentru romanii din Basarabia contribuie la manifestarea "romanismului agresiv" si la atatarea "vrajbei interetnice".

"Pretentia domnului Basescu de a se preocupa de cele patru milioane de romani nu este decat o dovada a neintelegerii realitatilor de la noi.

Asemenea atitudine, printre altele, nu tine seama de faptul ca in Republica Moldova traiesc cetateni de diferite nationalitati, care au drepturi egale cu cele ale natiunii titulare, grija obsedanta a domnului Basescu pentru romanii din Basarabia fiind nu doar o manifestare a romanismului agresiv, ci si un factor de atitare a vrajbei interetnice".

"Bucurestiul confunda istoria si cultura cu politica"

"Imi pare rau ca autoritatile de la Bucuresti confunda istoria si cultura cu politica. Ar fi bine ca ele sa inteleaga un simplu adevar: afinitatea lingvistica si spirituala nu acorda nici unui om de stat de la Bucuresti dreptul sa-si extinda autoritatea politica asupra cetatenilor Republicii Moldova", a spus liderul de la Chisinau.

Voronin, vizibil deranjat de faptul ca Basescu i-a numit romani pe toti cetatenii R. Moldova, revine apoi la vechea sa teza, aceea ca Romania sustine si finanteaza partidele liberale de la Chisinau, care actioneaza impotriva independentei statului de peste Prut:

"Discursul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, (...) constituie un exemplu de revansism statal si nu mai lasa nici un fel de indoieli in privinta la aceea cine anume ii inspira pe acei politicieni, putini la numar, din Moldova, pentru care lupta pentru valorile liberale se identifica, nu stiu de ce, cu lupta impotriva independentei Moldovei.

Spre regretul nostru, presedintele Romaniei, in declaratia sa, (...) a indraznit sa declare ca intreaga populatie a Republicii Moldova e constituita din romani, s-a angajat sa sporeasca sprijinul organizatoric si financiar pentru toate acele structuri care vorbesc zilnic despre necesitatea lichidarii Moldovei, s-a adresat catre tineretul moldovenesc cu un apel de solidaritate si a promis sa-i duca pe toti romanii de peste Prut in Europa, prin acordarea in masa a cetateniei Romaniei.

Daca toate acestea nu inseamna amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova si instigare la continuarea dezordinilor stradale, atunci, pe baza principiilor dreptului international, toate acestea pot fi calificate in termeni mai duri", este concluzia lui Vladimir Voronin.

"Am asteptat in zadar o reactie de condamnare"

Seful statului vecin s-a plans ca "in timpul desfasurarii evenimentelor din 7 aprilie, conducerea de varf (a Moldovei - n.r.) a asteptat in zadar o reactie de condamnare din partea Romaniei".

Reactie, care, isi dorea Voronin, "sa fi continut cel putin o desolidarizare de pogromistii care asaltau sediul Parlamentului si al administratiei prezidentiale purtand drapele romanesti si lozinci unioniste. A urmat insa o tacere stranie si elocventa", a afirmat Voronin.

Intrebat marti seara la TVR1 daca l-a sunat pe omologul Voronin, presedintele Traian Basescu a raspus ca nu, adaugand ca a considerat ca nu era cazul sa faca un asemenea gest.

"Ambasadorul Teodorescu a transformat ambasada intr-un loc de intalniri conspirative"

Ajungand la momentul expulzarii ambasadorului Romaniei la Chisinau, Voronin l-a acuzat ca "a transformat Ambasada condusa de el nu intr-un loc al dialogului politic dintre doua state, ci intr-un loc de intalniri conspirative cu diferite personaje ale politicii moldovenesti, care cauta sprijin nu atat din partea societatii (moldovene), cat din partea Guvernului Romaniei".

Usor ironic, Voronin ii da insa circumstante atenuante lui Filip Teodorescu: "Dar se dovedeste ca stimatul diplomat se comporta asa numai de aceea ca, in primul rand, pentru propriul sau presedinte nu exista notiunile de identitate moldoveneasca si de independenta moldoveneasca".

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum a ajuns o staţiune de cercetare din Botoșani să facă profit. Rapiţa a salvat oaia unicat din Moldova

astăzi, 08:41
102

O instituţie de cercetare în domeniul zootehnic, plină de datorii, a ajuns să facă profit şi să-şi finanţeze cercetările cu o idee providenţială. A cultivat tot terenul disponibil şi...

O poveste de succes: O plantă tehnică, rapiţa, motorul cercetării din județul Botoșani

Vineri, 26 Februarie 2021
377

Poveștile de succes se scriu chiar sub ochii noștri, iar salvarea unei specii unicat în Europa face parte dintr-o astfel de poveste.O instituţie de cercetare în domeniul zootehnic, ...

Expoziția colectivă „Arta la...feminin”, ediția a II-a, deschisă publicului începând din acest weekend

Vineri, 26 Februarie 2021
129

Muzeul Judeţean Botoşani prezintă, în perioada 27 februarie - 24 martie 2021, expoziția colectivă ,,Arta la ... femininˮ - ediția a II-a, deschisă la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian...