Incepand din aprilie, pentru orice produs ambalat in sticla vom plati cu 50 de bani mai mult. Insa vom putea recupera banii daca vom returna recipientele la magazin. Ministerul Mediului propune, astfel, modificarea legii deseurilor, in conditiile in care Romania recicleaza doar 5% anual. Specialistii vad cu ochi buni aceasta masura, mai ales ca, dintre ambalaje, sticla se recicleaza cel mai greu. Regimul comunist propovaduia regula celor 3R – recuperare, reconditionare, refolosire. Soimii patriei, pionierii, UTC-istii, cu totii erau obligati sa stranga materiale reciclabile. Aveau chiar o norma obligatorie. Reciclarea, fie ca era mai mult o acoperire pentru ideologia comunista, a functionat. S-a importat mult mai putina materie prima decat inainte de implementarea programului. Trecutul revine, de aceasta data pentru motivele corecte.
Odata cu aceasta masura si pentru marile magazin vor avea reguli noi. De luna viitoare, vom putea cumpara apa ori alte produse ambalate in sticla pentru care, pe langa pretul produsului afisat la raft, vom plati si o garantie de 50 de bani. Iar ca sa ne recuperam banii, va trebui sa aducem inapoi in magazine recipientele din sticla.
Clientii vor putea fi despagubiti prin mai multe metode
Andrei Cosuleanu, Act for tomorrow: Iti vor da un bon valoric pentru retur, sau cu acest bon poti sa mergi la informatii sa-ti recuperezi banii sau vor trebui sa existe, fiscal vorbind, niste masuri prin care sa-ti pot extrage aceasta suma prin casa si sa-ti returnez banii pentru fiecare deseu adus la magazin.
Sistemul prin care se incearca strangerea tuturor deseurilor din sticla din piata este binevenit, spun reprezentantii ONG-urilor prietenoase cu mediul. Andrei Cosuleanu, Act for tomorrow: Deseul din sticla e azi un deseu foarte valoros, se poate reutiliza la nesfarsit, dar e periculos, se sparge foarte usor. Exista, prin aceasta masura, un risc destul de mare, acela ca multi producatori sa treaca de la ambalajul de sticla la unul din plastic pentru ca este mai ieftin. Un risc pentru noi, ca si consumatori, este acela sa nu mai bem acelasi lichid la calitatea pe care o avea initial. Ministerul Mediului a gandit aceasta initiativa pentru a-i educa pe oameni ca ambalajele au valoare economica, nu sunt bune doar pentru aruncat. Cosmin Teodoru, director general departamentul deseuri Ministerul Mediului: Valoarea fiecarui ambalaj in parte este sa se regaseasca pe bonul de la casa. Magazinele de cartier pot sa aplice acest sistem, dar nu au obligatia. Este optiunea producatorului daca ambalajul este reutilizabil sau nu. In Germania, de exemplu, pentru o sticla returnata se primesc 7 centi, iar pentru un PET – 25 de centi. Deocamdata, Romania ramane codasa la capitolul reciclare. Anual, producem 1,3 milioane de tone de ambalaje si reciclam doar 5 la suta. Insa, pana in 2025, cel putin jumatate din deseurile municipale vor trebui reciclate, iar tinta va creste la 65% pana in 2035.