Voinescu: Cu alegeri decalate, instituţiile paralizează un an, iar politicienii îşi pierd minţile

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, miercuri, că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, "în proasta tradiţie românească", fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii "îşi pierd minţile".

Sever Voinescu a arătat că PDL va purta discuţii cu UDMR, pentru că o modificare legislativă nu se poate face decât dacă există o majoritate politică şi a precizat că democrat-liberalii vor să meargă în Parlament cu o propunere a coaliţiei. El a arătat că, oricare va fi această propunere a coaliţiei, şi UDMR o va accepta.

Voinescu a explicat motivele pentru care comasarea alegerilor locale cu parlamentare este o idee bună. El a arătat că, "în proasta tradiţie românească", anul electoral în care au loc alegerile locale în primăvară şi cele parlamentare în toamnă "este un an în care instituţiile României paralizează".

"Aşa sunt învăţaţi funcţionarii români de 20 de ani: că în anul cu alegeri nu mai fac nimic. Mai mult decât atât, în anul electoral şi politicienii îşi pierd minţile, pentru că două confruntări electorale le ocupă cu totul agenda şi preocupările. Prin urmare, este bine pentru România ca alegerile locale şi parlamentare să se desfăşoare simultan, reducându-se astfel perioada de fierbinţeală electorală de la aproape un an la o lună, maximum două luni", a explicat Sever Voinescu.

El a precizat că al doilea argument pentru care ar trebui realizată comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este legat de costuri, arătând că în situaţia actuală România nu-şi poate permite "să se lase în propriile ei proaste tradiţii".

Potrivit lui Sever Voinescu, trebuie operate câteva modificări legislative în legea administraţiei publice locale, ceea ce înseamnă în mod concret că simultaneitatea alegerilor locale şi parlamentare "se poate realiza doar dacă există o voinţă politică majoritară în acest sens".

În legătură cu sistemul electoral, Voinescu a spus că opinia sa este că regulile după care s-au desfăşurat alegerile în 2008 trebuie modificate, având în vedere faptul că "sub pretextul aşa-zisei compensări au ajuns în Parlament oameni care au pierdut alegerile şi au rămas în afara Parlamentului oameni care au câştigat alegeri".

"Orice sistem va fi avut în vedere trebuie să fie clar că o eventuală compensare nu poate însemna înfrângerea voinţei cetăţenilor. În 2008 aşa-zisa compensare a determinat rezultatul alegerilor şi asta e inadmisibil. Parafrazând un politician, spun şi eu: să fie compensare primesc, dar să nu se modifice rezultatul votului uninominal", a adăugat Sever Voinescu.


Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Experimentul unui șofer i-a uluit pe angajații de la RAR: Cum faci mașină electrică din Dacia 1300!

Wednesday, 25 December 2024

A transforma o Dacia 1300 într-o mașină electrică nu este doar o idee extravagantă dacă ești pasionat de autoturisme. Acest experiment a fost pus în practică de către un româ...

Țările în care armata redevine obligatorie. Vârsta de la care bărbații vor fi recrutați pentru stagiul militar!

Wednesday, 25 December 2024

Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi, 24 decembrie, că va demara în ianuarie anul viitor procesul de reintroducere a serviciului militar obligator...

Medic botoșănean, semnal de alarmă către părinți: Complicațiile care "pot lăsa sechele până la pierderea vederii”

Wednesday, 25 December 2024

Sinuzita este o afecțiune ce presupune inflamația sinusurilor nazale, în urma unei răceli, a unei alergii sau a unui blocaj în aceea zonă. Sinusurile au mai multe roluri, de la amplifi...