Vlădescu: Trebuie concediaţi 100.000 de bugetari. Rădulescu, BNR: Daţi afară pilele

Vlădescu: Trebuie concediaţi 100.000 de bugetari. Rădulescu, BNR: Daţi afară pilele

   gandul.info

Salariile bugetarilor, care vor fi tăiate în scurt timp cu 25%, ar putea reveni la nivelul de acum doar dacă vor fi daţi afară "cel puţin" 100.000 de bugetari, după cum a declarat joi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. El a precizat că, oricum, România s-a angajat în faţa FMI ca până anul viitor personalul bugetar să nu depăşească 1,29 milioane de angajaţi, ceea ce înseamnă 70.000 de concedieri.

Întrebat cum comentează declaraţia subalternului său, premierul Emil Boc a evitat un răspuns concret şi a preferat să aducă aminte că anul trecut a redus 36.000 de posturi din sistemul bugetar. "Eu fac analize la toate nivelele, pe toate palierele, cu privire la personalul ce urmează a fi disponibilizat din sectorul bugetar. Pot în acest moment doar să spun două lucruri că, până în momentul de faţă, Guvernul pe care îl reprezint a redus cu 36.000 de posturi personalul bugetar, iar numărul final pe care îl vom stabili va rezulta în urma tuturor analizelor pe care le facem acum în toate ministerele, în toate structurile, în toate agenţiile, astfel încât decizia pe care o vom lua să fie argumentată şi fundamentată pe realităţi concrete", a precizat premierul.


Până în momentul de faţă, deşi restructurarea sistemului bugetar a fost anunţată de la începutul anului trecut, Guvernul nu are finalizată o analiză din care să rezulte unde şi câte concedieri vor fi făcute.

Soluţia pentru a "subţia" aparatul bugetar fără a afecta activitatea statului ar putea fi însă concedierea pilelor, a persoanelor care au fost angajate la stat doar în baza relaţiilor de rudenie sau politice cu diverşi oameni politici, după cum susţine Eugen Rădulescu, director BNR, care crede că "romanele lui Kafka descriu o lume sănătoasă în raport cu ceea ce s-a întâmplat în administraţia publică românească în ultimii 20 de ani, în special în perioada 2004-2008".

Soluţia este renunţarea la nepotism

"Consider că, la cât de gravă este situaţia, singura soluţie este să fie date afare toate pilele", a declarat el pentru Gândul, precizând că aceasta este opinia sa personală, care nu reflectă poziţia oficială a BNR. "Cea mai mare problemă este cea din administraţiile locale, care ar putea funcţiona foarte bine şi dacă s-ar tăia o treime din personal", a adăugat oficialul BNR. În administraţia publică lucrează circa 330.000 de persoane. Concedierea a 50% dintre ele ar putea aduce o economie de până la 2,2 miliarde de euro anual, conform unei analize recente a Ziarului Financiar.

Sursa: Gandul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Eduard Florescu a semnat! Unde va evolua fotbalistul!

astăzi, 16:00

Mai exact din Kazakhstan. ”Am avut o discuție cu el, m-a rugat să-l las să plece”, a spus patronul lui FC Botoșani, Valeriu Iftime, pentru Sport.ro. Din sursele Sport.ro, Eduard Flo...

Mii de botoșăneni îndemnați să îți facă rezerve de apă pentru joi, Nova Apaserv: ”Ne cerem scuze față de abonați!”

astăzi, 15:46

Pentru efectuarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare apă cu diametrul de 375 mm, localizată în zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu Bulevardul M...

Un fermier din Botoșani renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro!”

astăzi, 14:45

Inginerul Neculai Dulceanu administrează o fermă de 600 de hectare, arabil și pășune, în comuna Hăneşti, județul Botoșani, acesta fiind unul dintre fermierii ale căror culturi au fost ...