Viteza maximă a maşinii pe timp de caniculă. Detaliul care îţi poate salva viaţa la peste 35 de grade Celsius!

DeÅŸi mulÅ£i ÅŸoferi nu se gândesc la acest aspect, conform specialiÅŸtilor auto, viteza maximă a maÅŸinii pe timp de caniculă este un detaliu esenÅ£ial. Este important să o adaptăm condiÅ£iilor meteo pentru a nu întâmpina probleme pe ÅŸosele.

Viteza maximă a maşinii pe timp de caniculă. Detaliul care îţi poate salva viaţa la peste 35 de grade Celsius!

   Foto: romasig.ro

Temperaturile ridicate din ultima perioadă nu provoacă probleme doar la nivelul disconfortului corpului uman. SpecialiÅŸtii auto avertizează astfel ÅŸoferii că există o viteză maximă a maÅŸinii pe timp de caniculă. Chiar dacă nu este o regulă scrisă, este important să Å£ină cont de ea, fiind un detaliu care le poate salva viaÅ£a în anumite situaÅ£ii critice.

În primul rând, conducătorii auto trebuie să fie atenÅ£i la temperatura din interiorul maÅŸinii care stă la soare ore întregi. Medicii trag un semnal de alarmă, căldura extremă putând scădea reflexele ÅŸoferilor, atenÅ£iei sau capacităţii de reacÅ£ie în caz de pericol iminent. Mai mult, se vorbeÅŸte din ce în ce mai mult despre riscul unui AVC sau infarct.

În al doilea rând, ÅŸoferii trebuie să Å£ină cont de faptul că pot apărea probleme tehnice. De la dilatarea sau chiar explozia cauciucurilor, la supraîncălzirea sistemului electric sau a motorului maÅŸinii.

Care este viteza maximă a maşinii pe timp de caniculă

DeÅŸi autorităţile româneÅŸti nu o impun prin lege, există o viteză maximă a maÅŸinii pe timp de caniculă, aceasta fiind recomandată de experÅ£i. De exemplu, pe autostradă, maÅŸinile ar trebui să ruleze cu maxim 100 de kilometri pe oră. Practic, în funcÅ£ie de ÅŸosea, viteza trebuie să fie cu 20-30 de km/h mai mică decât în mod normal, scrie Observator.

În Germania, poliÅ£iÅŸtii de la Rutieră obligă ÅŸoferii să circule astfel în unele zone din cauza unui risc crescut de dilatare extremă a È™oselei. Asta pentru că în zilele caniculare, temperatura asfaltului depăşeÅŸte frecvent 60º Celsius.

Acest lucru va duce automat la probleme legate de pneurile maÅŸinii. De aceea, este recomandat să fie folosite în această perioadă cauciucuri de vară, ele fiind special concepute. Dacă acestea pot rula fără probleme la temperaturi ridicate, cele de iarnă îÈ™i pierd elasticitatea È™i devin rigide la peste 35 de grade Celsius.

Sfaturi pentru şoferi, pe timp de caniculă

Conform specialiÅŸtilor, este important ca ÅŸoferii să facă o verificare tehnică a autoturismului când pleacă la drum lung, pe timp de caniculă, pe lângă a Å£ine cont de viteza maximă a maÅŸinii pe timp de caniculă.

“InstalaÅ£ia de răcire e importantă, că motorul să nu se încingă. Este importantă ÅŸi instalaÅ£ia de climatizare, pentru că la temperaturile de afară este clar că vom circula destul de greu cu o instalaÅ£ie de climatizare defectă. Åži instalaÅ£ia electrică, ventilatoarele maÅŸinii, care trebuie să fie funcÅ£ionale ca să poată circula aerul”, a explicat Dan Barbu, Patronatul Operatorilor de Service Auto, conform celor de la Observator.

De asemenea, este vital ca aerul condiÅ£ionat să nu fie pornit imediat după intrarea în maÅŸina încinsă. Potrivit experÅ£ilor, trebuie lăsate geamurile sau uÅŸile deschise pentru câteva minute înainte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani È™i fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni ÅŸi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...

Obiecte tradiționale expuse de Muzeul de Istorie din Botoșani la o expoziție din Craiova! (foto)

astăzi, 15:51

Muzeul JudeÈ›ean de Istorie din BotoÈ™ani a participat la vernisajul expoziÈ›iei etnografice „Tehnici tradiÈ›ionale de realizare a scoarÈ›elor în România È™i Republica Moldova”...