Vin vremuri grele pentru şoferi! Detectoarele radar vor deveni ilegale

Ministerul Transporturilor a publicat pe site-ul său proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2013 - 2020 şi a Programului de Acţiuni Prioritare pe perioada 2013 - 2020 de implementare a Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2013 - 2020.

Ce prevede Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră:

Pentru stoparea agresivităţii rutiere, este necesară completarea legislaţiei rutiere, cel puţin cu următoarele aspecte: - interzicerea folosirii dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, - crearea premiselor pentru introducerea unor prevederi legislative privind utilizarea dispozitivului "alcolock"2; - creşterea gradului de intransigenţă a legii în ceea ce priveşte conducerea vehiculelor care circulă cu viteză mai mare decât viteza legală, prin creşterea graduală, în funcţie de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului şi a cuantumului amenzii; - interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepţia drumurilor comunale, pentru care este obligatoriu să existe avizul autorităţilor administraţiei publice locale; - oferirea posibilităţii şoferilor de a opta pentru recuperarea de puncte de penalizare prin participarea în centre autorizate la programe de reabilitare comportamentală / consiliere psihologică, la cursuri de conducere defensivă/ preventivă sau la efectuarea în spitale a unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere, după caz.

În momentul actual, estimarea pierderilor economice şi sociale datorate accidentelor rutiere ne indică o valoare de aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut. Creşterea gradului de siguranţă rutieră, concretizată prin scăderea numărului de victime, ar conduce la creşterea veniturilor bugetare.

În Raportul nr.16153-RO din 8 mai 1997 referitor la al Doilea Proiect de Reabilitare a Drumurilor, experţii Băncii Mondiale au estimat preţul plătit în cazul pierderii unei vieţi omeneşti victimă a unui accident rutier la 130.000 dolari SUA, preţul plătit în cazul unei răniri grave la 13.000 dolari SUA, iar preţul în cazul unei răniri uşoare la 1.000 dolari SUA, informeaza capital.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Valeriu Iftime, după ce jucătorul cu 165 de meciuri la Botoșani a revenit în Superliga: „Este un pas înapoi!”

astăzi, 19:30

Eduard Florescu a revenit în Superliga, după doar câteva luni petrecute la Yelimay în Kazahstan. Mijlocașul ofensiv a semnat cu Unirea Slobozia liber de contract, iar Valeriu Iftim...

Protest, luni, al sindicatelor din Educație în fața Parlamentului!

astăzi, 18:40

Cele trei federații sindicale din Educație fac apel la profesori și angajații din sistem să participe luni, 7 iulie 2025, la protestul organizat între orele 11:00 și 13:00, în fața ...

Mașină mistuită de flăcări în apropiere de orașul Săveni, trei persoane s-au evacuat la timp! (Foto)

astăzi, 17:12

Un autoturism aflat în mers pe DN 29, în apropierea localității Mihai Viteazu, a luat foc în această după-amiază. La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Stației ...