Viitor de aur: elevii noştri sunt mai SLABI la mate şi la ştiinţe decât bulgarii, sârbii sau grecii

Viitor de aur: elevii noştri sunt mai SLABI la mate şi la ştiinţe decât bulgarii, sârbii sau grecii
S-au făcut publice rezultatele la testele PISA din 2012. Elevii români în vârstă de 15 ani sunt foarte slabi în toate domeniile esenţiale: matematică, ştiinţă şi limbă!
 
Rezultatele evaluărilor PISA confirmă dezastrul din învăţământul românesc. Suntem la coada clasamentului în domenii esenţiale şi elevii de top sunt şi ei din ce în ce mai puţini, scrie Voxpublica.

Constantin Creţan analizează situaţia:

"Elevii noștri în vîrstă de 15 ani se situează undeva în coada clasamentului, la toate cele trei teste: matematică, știință și limbă. Românii au cam același nivel mediu de aptitudini și cunoștințe cu cei din Balcani și din America Latină.

Și mai rău stăm în privința proporției elevilor cu performanțe de top.

La matematică, doar 3% dintre elevii noștri sînt de top. Sîntem depășiți de Grecia și Bulgaria (4%), Serbia (5%) și Turcia (6%). Ungaria, Israel și SUA au 9%. Cehia, Franța și Vietnam au 13%. Belgia și Olanda au 19%. Elveția are 21%, de 7 ori mai mulți elevi de top decît România. Japonia are 24%, de 8 ori mai mulți decît noi. Coreea de Sud are 31%, iar regiunea Shanghai are 55%, de peste 18 ori mai mulți elevi de top decît România.

La limbă, avem doar 2% din elevi cu rezultate de top. Turcia, Bulgaria și Croația au dublu: 4%. Austria, Cehia și Ungaria au triplu: 6%. Israel, Olanda, Norvegia și Polonia au de 5 ori mai mulți: 10%. Correa de Sud, de 7 ori: 14%. Japonia, de 9 ori: 18%. Shanghai, de peste 12 ori: 25%.

La științe stăm cel mai prost, cu numai 1% rezultate de top: Grecia, Turcia și Serbia au dublu: 2%. Bulgaria, triplu: 3%. Ungaria, de 6 ori: 6%. Slovenia, de 10 ori: 10%. Coreea de Sud, Germania și Olanda: 12%. Japonia: 18%. Iar Shanghai are 27%, adică de 27 de ori mai mulți elevi de top decît România."

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
221

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
289

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
231

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...