VIDEO: Un fermier a vărsat în vama Stânca 500 de litri de lapte, în semn de nemulțumire față de prețul acestuia pe piață

Unul dintre cei mai mari fermieri din BotoÈ™ani, Iulian Merticariu, care deÈ›ine peste 3.000 de hectare de teren arabil È™i o fermă zootehnică mare, a decis să verse la intrarea în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca aproximativ 500 de litri de lapte, în semn de nemulÈ›umire față de preÈ›ul acestui produs pe piață.

„Am ajuns o bătaie de joc a Europei. Laptele este mai ieftin decât apa”, a afirmat Iulian Merticariu.

Fermieri cu peste 220 de tractoare, utilaje agricole È™i maÈ™ini au participat la un marÈ™ pe drumul naÈ›ional DN 29E între ȘtefăneÈ™ti È™i Stânca, protestând față de scutirile de taxe vamale pentru importurile de cereale din Ucraina, care afectează preÈ›urile de pe piaÈ›a internă.

Fermierii cer urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022, precum È™i adoptarea unui pachet legislativ care să cuprindă o perioadă minim de È™apte ani pentru arendarea terenurilor agricole È™i un instrument bancar pe termen lung pentru achiziÈ›ia de terenuri de către fermierii autohtoni.

Ei solicită È™i reglementări privind impozitarea firmelor, acordarea de facilități fiscale, eÈ™alonări la plată È™i plata în termen a TVA de rambursat.

De asemenea, fermierii mai doresc implementarea unei strategii naționale de depozitare, procesare, valorificare pe piață a produselor finite, pentru a contrabalansa importurile.

 

 

Spune-ne opinia ta