(VIDEO) Slujbă de Crăciun cu încălcarea regulilor carantinei. ÎPS Teodosie, luat în vizorul autorităților

(VIDEO) Slujbă de Crăciun cu încălcarea regulilor carantinei. ÎPS Teodosie, luat în vizorul autorităților

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a slujit vineri, 25 decembrie, la Catedrala Sfinţii Apostoli Pentru şi Pavel din Constanța. Slujba de Crăciun a fost oficiată în lăcaşul de cult.

Arhiepiscopul Tomisului a oficiat Liturghia în ziua Naşterii Domnului în Catedrala din Constanţa, oraş care se află în carantină încă din 20 noiembrie, iar una dintre restricţiile impuse de această măsură este cea a desfăşurării slujbelor religioase în aer liber.  

La slujbă au participat câteva zeci de persoane care au purtat măşti de protecţie. Oamenii au renunţat la acestea doar când s-au împărtăşit, la finalul slujbei. Nici preoţii care au slujit cu arhiepiscopul nu purtau măşti de protecţie deşi erau într-un spaţiu închis, relatează Adevărul.ro.  

În Pastorala de Crăciun, ierarhul Tomisului a vorbit despre prigonirea credincioşilor şi preoţilor în perioada de pandemie. Teodosie este printre puţinii ierarhi ai BOR care au avut un  discurs şi un comportament prin care au îndemnat la încălcarea regulilor impuse de autorităţile statului în ceea ce priveşte combaterea răspândirii COVID-19. 

„Mereu oamenii lui Dumnezeu au suferit mânia şi furia ucigaşă a celor răi. Astăzi prigonirea Bisericii a luat diferite forme, mai subtile şi mai perfide. Sub pretextul izbăvirii de boală, Bisericile sunt închise, creştinii sunt intimidaţi, batjocoriţi, hărţuiţi. Creştinii nu mai sunt daţi la fiarele sălbatice, însă fiarele răutăţii muşcă mereu din Trupul Bisericii prin propagandă, răutate, acuze mincinoase, calomnie şi ură.”

În finaul Pastoralei, ierahul îndeamnă credincioşii să nu mai permită închiderea bisericilor şi să-şi apere credinţa.

„Să ne apărăm credinţa ortodoxă în faţa asaltului prigonitorilor care urmăresc secătuirea sufletelor noastre de apa cea vie. Să rămânem nestrămutaţi în dreapta vieţuire şi în sfinţenia pe care părinţii şi strămoşii noştri ne-au dăruit-o cu suferinţă şi sânge.”

CJSU a decis pe 20 noiembrie, data intrării în carantină a municipiului Constanţa, să permită oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Este permisă oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maxim 20 de persoane.   

De asemenea, este permisă oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezenţa a maxim 20 de persoane în exteriorul clădirilor si respectiv 8 persoane în interiorul clădirii, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Prefectura Constanţa a transmis că : „Autorităţile nu îngrădesc dreptul la credinţă. Singura cerinţă venită din partea instituţiilor este ca slujbele să se desfăşoare conform normelor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează starea de alertă şi în ordinul de carantinare emis de DSU. Suntem siguri că, prin dialog, înţelegere şi echilibru, putem evita situaţii tensionate şi care pot aduce un risc din punct de vedere epidemiologic, în această perioadă de sărbătoare. Situaţia reclamată astăzi, de la Catedrală, este în atenţia organelor de ordine şi siguranţă publică.”

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

45 de dascăli vor să predea în cadrul Centrului de Excelență

Miercuri, 20 Octombrie 2021
537

Nu mai puțin de 45 de profesori vor susține, miercuri și joi, proba interviului pentru a putea fi selectați să predea în cadrul Centrului Județean de Excelență, a declarat Irina Telișc...

Protopopiatul din Botoșani are noi clerici în slujba Bisericii

Miercuri, 20 Octombrie 2021
608

Duminică, 10 octombrie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, la Parohia „Sfântul Ilie” – Icușeni Vale, comuna Vorona, a avut l...

Doliu în învățământul botoșănean: Mihai Dos, un apreciat profesor, s-a înălțat la ceruri

Miercuri, 20 Octombrie 2021
2791

Învățământul din județul Botoșani este în doliu. Marți, profesorul Mihai Dos, originar din Vorona, s-a stins din viață.Mihai Dos a studiat la Facultatea de Filosofie...