VIDEO: Ministrul Muncii: „Tinerii trebuie să știe ce înseamnă și o pilă, un ciocan, un patent, o șurubelniță. Nu ar strica să aibă ore de atelier”

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, susține introducerea unor ateliere dedicate meseriilor în programa școlară și atragerea tinerilor înspre învățământul profesional, subliniind că aceștia „trebuie să știe ce înseamnă și o pilă, un ciocan, un patent, o șurubelniță”.

Într-o conferință pe tema coeziunii economico-sociale și ocupării forței de muncă, desfășurată, vineri, în Sala „Nicolae Iorga” a Palatului Administrativ din Botoșani, Marius Budăi a explicat necesitatea cooptării persoanelor angajabile „încă de pe băncile școlii”, într-o m„anieră practică. El a oferit ca exemplu modalitatea de organizare a „Târgului locurilor de muncă și de orientare în carieră” din Bihor, inițiativă despre care apreciază că merită implementată în întreaga țară.

„Vorbeam de școală. Scopul principal al economiei sociale îl reprezintă, pe lângă incluziunea socială a adulților, ați văzut că s-a făcut în prezentare, și discuția despre prevenirea abandonului școlar, o discuție extrem de importantă, pe care trebuie să o purtăm cu toții, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile. Dar o altă activitate pe care am avut-o, săptămâna trecută, în județul Bihor, într-un proiect transfrontalier România-Ungaria, reprezintă orientarea tinerilor în carieră. Discuțiile cu copiii de la vârsta de 14, 16, 18 ani, într-un parteneriat între inspectoratele școlare, Ministerul Muncii, prin universități, acolo unde avem, dar și prin școli și licee, pentru o dezvoltare corectă a învățământului dual și profesional, reprezintă foarte mult.

Le spuneam tinerilor din Bihor că o șurubelniță nu are wi-fi. Sunt tineri care trebuie să știe și să cunoască ce înseamnă și o pilă, și un ciocan, și un patent, și o șurubelniță. Generic, simbolic, am intitulat eu această acțiune „Îndrăgostirea tinerilor de meserie”. În următorul exercițiu financiar o vom finanța din fonduri nerambursabile și o vom duce la nivel național”, a spus ministrul Muncii.

„Acolo au venit cei care doreau să angajeze sau să atragă forță de muncă încă de pe băncile școlii, inclusiv cu uneltele lor: un strung, un simulator de buldozer, un simulator de buldoexcavator, unelte agricole, tot ceea ce însemnă partea de meserie, să le arătăm tinerilor că, în afară de IT, mai există și altceva”, a adăugat acesta.

„Ceea ce am experimentat acum la Bihor este bursa locurilor de muncă în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean. Școlile profesionale, învățământul dual, universitățile, dar și cu întreprinzătorii. De exemplu, au fost persoane care dețin service-uri și au venit la bursă cu un carburator, un bloc motor, cu lucruri diferite, care să le arate tinerilor, nu să plece acasă cu un simplu pliant precum că angajăm”, a mai spus Marius Budăi.

El a reiterat ideea că tinerii nu pot fi menținuți pe piața muncii din România, dacă sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

„În primul rând, trebuie să îi identificăm pe acești tineri. Noi avem o bază de date a lor, dar este foarte greu să le ceri și buletinul, să îi înregistrezi în căutarea unui loc de muncă, dar această acțiune s-a derulat. Următoarea etapă va fi cu încadrarea lor pe piața muncii. Dar aici trebuie să conștientizăm, iar dumneavoastră sunteți și investitor, că dacă o continuăm cu salariul minim pe tineri nu o să îi ținem în țară și nu o să îi putem angaja. Asta este problema extrem de mare”, a afirmat ministrul Muncii.

„Trebuie să venim noi către tineri. Mai ales mediul privat trebuie să vină alături de noi, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, exemplificându-le și explicându-le ce înseamnă o șurubelniță, o pilă, pentru că nici măcar noi nu mai avem ateliere în școli. Poate doar la școlile profesionale mai pun mâna pe o pilă, un ciocan. Nu ar strica să aibă ore de atelier. Sunt programe și am avut finanțări în mandatul trecut, dar vom avea și acum programe de sprijin pentru mediul privat ca să angajeze aceste categorii de tineri”, a mai precizat Marius Budăi.

 

 

 

Spune-ne opinia ta