VIDEO: Liderul SNPPC din cadrul IPJ Botoșani: „De pe străzi au dispărut polițiștii cu experiență; nu sunt respectați de lege”

VIDEO: Liderul SNPPC din cadrul IPJ Botoșani: „De pe străzi au dispărut polițiștii cu experiență; nu sunt respectați de lege”

De pe străzi încep să dispară polițiștii cu experiență, care preferă să se pensioneze imediat după îndeplinirea condițiilor ori să își dea demisia, din cauza unei „lipse de respect” pe care legislația o indică față de această categorie, a atras atenția liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Bobi Buciuleac.

„Legea salarizării se știe, s-a discutat și cred că nici nu mai are sens să o discutăm. Dar, probabil se știe că de pe străzi au dispărut polițiștii cu experiență, cum sunt și eu. Începând cu data de 3 octombrie m-am retras din cauza unor probleme din sistem. Motiv pentru care am fost și în audiență la adjunctul Poliției Române din București și i-am adus la cunoștință doar o mică parte din ea. Dar, ce vreau să spun e că dacă nu vom avea siguranță în zonă nu vom putea face mare lucru”, a spus acesta în ședința Comisiei de Dialog Social, desfășurată vineri la Instituția Prefectului.

El a dat exemplul Secției de Poliție nr. 3 Hlipiceni, care funcționează în prezent cu o schemă de personal de aproape trei ori mai redusă decât în urmă cu șase ani.

„Îmi pare rău că au fost nespuse, însă vreau să merg pe concret ca să înțelegeți mai bine ceea ce vreau să spun. În afară de problemele pe care le-a ridicat și domnul Bordei Virgil cu care am fost coleg, lipsa personalului o să ne afecteze pe noi toți ca și cetățeni. Vă dau un exemplu concret. La Secția 3 din Hlipiceni, unde am activat ca șef de secție, când mi-am început activitatea era un număr de 36 de posturi pentru polițiști, din care doar 34 erau ocupate, inclusiv cel de șef de secție. Din acel moment, din 2016 și până în moment, au scăzut vertiginos. Am ajuns acum să lucrăm cu 14 polițiști, cu o populație de 35.000 de locuitori. Uitați-vă un pic. Ori nu știți, ori vă mint cei de la Inspectorat, dar pe municipiul Botoșani din 30 de patrule câte erau în 94 până în 2000 și ceva, când se mai ținea situația pe control, acum am ajuns la trei patrule. Mai avem și sprijinul poliției locale. Atrag atenția din nou, dacă dispar polițiștii din stradă complet o să fie ocupate de golani și o să vă afecteze și pe dumneavoastră, că aveți familie. Știți că l-a afectat și pe domnul Șerbănoiu, că i-au spart casa. Hoțul nu are lege, culoare politică, nimic. Vă rog să vă gândiți foarte mult”, a explicat Bobi Buciuleac.

Liderul SNPPC spune că politicile aplicate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean din Botoșani sunt greșite și că angajații se confruntă cu nedreptăți care decurg chiar din legislație.

„Polițistul a ajuns bătaia de joc a tuturor. Punem pe primul loc salarizarea, dar nu se plâng polițiștii atât de mult de salarizare, precum se plâng de condițiile de lucru, de faptul că nu sunt respectați de lege. Faceți, vă rog, o analiză din cazurile de ultraj care au fost, undeva la 40 – 46, câte s-au lăsat cu condamnări? Își bat joc de noi și judecătorii, și procurorii și populația, toți. De asta preferă polițiștii să iasă la pensie cu prima ocazie. Uitați-vă în presa locală că am spus în urmă cu șapte ani de zile, că o să apară dreptate în România. Atunci lumea râdea, dar vedem cazul Arad, Suceava, bombe, s-a apropiat războiul. Știți foarte bine că în caz de, în calitate de conducător al acestui județ, aveți niște atribuții și atunci o să trebuiască să vă băgați în față. S-a dus o politică foarte greșită la nivelul Inspectoratului de Poliție din Botoșani, în sensul că s-au scos din operativ și s-au băgat în celelalte structuri”, a mai spus Bobi Buciuleac.

 

 

 

Spune-ne opinia ta