Viceprimarul Cosmin Andrei arată cu degetul spre consilierii liberali: "Facilităţile acordate agenţilor economici au fost o măsură populistă"

InvestiÅ£iile noi în municipiul BotoÅŸani vor rămâne în acest an, cel mai probabil, doar pe hârtie, bugetul pentru acest capitol fiind aproape inexistent.

În 2015, presiunea pe bugetul local este ÅŸi mai mare decât în anul precedent, ca urmare a creÅŸterii cheltuielilor cu personalul, dar ÅŸi din cauza ratelor ÅŸi dobânzilor pe care municipalitatea trebuie să le achite la creditele contractate în anii anteriori, după cum susÅ£ine viceprimarul Cosmin Andrei.

“Avem o constrângere pentru că am avut creÅŸteri pe partea de funcÅ£ionare, unde sunt solicitări de suplimentare a sumelor pentru toate direcÅ£iile. InvestiÅ£iile sunt în acest moment afectate din două motive, plata dobânzilor pe care le avem la credite, care însumează 170 de miliarde de lei pe anul 2015, apoi ratele pentru dezvoltare, avem la Stadionul Municipal, la strada Primăverii. Nu trebuie să uităm de investiÅ£iile pe care le-am făcut ÅŸi le-am reeÅŸalonat. Sperăm să avem sprijin din partea Guvernului, în accesarea fondurilor europene, doar că implementarea proiectelor este una de durată, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei.

Şi cum toate acestea nu erau suficiente, Primăria Botoşani nu a primit niciun leu de la Guvern, anul acesta fiind aplicată o nouă formulă de repartizare a fondurilor către unităţile administrativ-teritoriale, direct de la nivel central.

În plus, viceprimarul consideră că bugetul local este văduvit ÅŸi ca urmare a deciziei consilierilor locali liberali de a acorda o serie de facilităţi agenÅ£ilor economici, în ceea ce priveÅŸte taxele ÅŸi impozitele locale.

“Mai trist este că au tăiat consilierii locali o sursă de venit, prin micÅŸorarea taxei pe clădiri pentru persoanele juridice de la 1,4 la 1,3, influenÅ£a a fost de aproximativ 20 de miliarde de lei, pe care le pierdem prin neîncasarea sumelor. Toate aceste lucruri vor constitui o problemă, dar încercăm să realizăm cel puÅ£in investiÅ£iile începute. A fost o măsură populistă, pe principiul că suntem partid de dreapta, să luăm o măsură de dreapta. Dar una este să iei o măsură în Consiliul Local, iar alta este să o pui în aplicare din partea Executivului Primăriei. Pe de altă parte au tăiat sursele de venit, dar pe de altă parte doresc străzi mai multe, utilităţi în cartiere, să asigurăm salarii", a conchis edilul Cosmin Andrei.
 
La sfârÅŸitul anului trecut, aleÅŸii municipali au aprobat scăderea de la 1,4% la 1,3% a cotei prevăzute de Codul Fiscal pentru calculul impozitului pe clădiri datorat de persoanele juridice, acordarea bonificaÅ£iei de 10% pentru persoanele juridice care îÅŸi vor plăti integral obligaÅ£iile către bugetul local până pe 31 martie 2015 ÅŸi diminuarea cu 50% a taxei pentru utilizarea punctelor de staÅ£ionare pentru taxi. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Obiecte tradiționale expuse de Muzeul de Istorie din Botoșani la o expoziție din Craiova! (foto)

astăzi, 15:51

Muzeul JudeÈ›ean de Istorie din BotoÈ™ani a participat la vernisajul expoziÈ›iei etnografice „Tehnici tradiÈ›ionale de realizare a scoarÈ›elor în România È™i Republica Moldova”...

Scandalagii amendați de jandarmi la Zilele Municipiului Dorohoi!

astăzi, 15:05

Vineri seară, pe timpul executării misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice la Zilele municipiului Dorohoi, jandarmii botoșăneni au acționat preponderent preventiv, pentru ca manif...

Zilele Municipiului Dorohoi: Andra a făcut show în prezența a sute de spectatori! (foto, video)

astăzi, 13:47

Startul evenimentelor a avut loc cu numeroase programe artistice susÈ›inute de grupuri vocale, tineri artiÈ™ti È™i soliÈ™ti vocali din oraÈ™, ce au încântat pe cei prezenÈ›i prin muzică È...