Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente.

Grapefruit

Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grapefruit-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grapefruit-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin.

Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grapefruit.

Efectul se datoreaza pectinelor care se gasesc in pulpa (marul este de asemenea o sursa buna de pectine cu efect hipo colesterolemiat, inhiband aparitia aterosclerozei si maladiilor cardio si cerebrovasculare). Numeroase diete de slabit bazate pe consumul de grepefruit pe termen scurt determina scaderea in greutate, insa pe termen lung si la un consum important determina efecte adverse, inducand acidoza metabolica periculoasa pentru sanatate. Componentul naringenina, din fructul de grapefruit, incetineste cateva din procesele metabolice normale de detoxifiere care au loc in intestine si ficat, blocand actiunea de descompunere si eliminare a acestor medicamente precum si a altor toxine. De aceea atunci cand se prescriu astfel de remedii pacientul trebuie sa nu fi consumat cu trei zile inainte grapefruit, pentru stabilirea corecta a dozei de medicament.

Va prezentam cateva interactiuni periculoase dintre medicamente si consumul de grapefruit:
- medicamente anxiolitice: Xanax (benzodiazepine), buspirone;
- medicamente antidepresive: Zoloft (inhibitori selectivi ai reutilizarii serotoninei);
- antialergice, antihistaminice: Allegra (cetirizine);
- antivirale: Saquinavir mesylate (inhibitor de proteaze);
- antiaritmice cardiace: Cardarone (amiodarone), Quinidina;
- maladii cardiace, accident vascular cerebral, anticoagulante: Coumadin (warfarina), anisindiona, dicumarol;
- imunosupresoare: Cydosporina;
- epilepsie: Tegretol (carbamazepine);
- cancer: Tamoxifen, Vincristine, vinblastine, infosfamide, etoposide, cyclofosfamide;
- tuse, raceala: Dextromethorphan;
- sida-hiv: Viracept (nelfinavir, inhibitor de proteaze), Norvir (ritonavir inhibitor de proteaze);
- antihipertrofice prostatice: Proscar (finasteride dudasteride, duagen);
- maladii cardiace, hipertensiune arteriala, blocanti ai canalelor de calciu: Adalat (nifidipine, inhibitor ai canalelor de calciu), Plendil (felodipine), Verapamil (inhibitor al canalelor de calciu);
- disfunctii erectile: Viagra (sildenafilcitrat), Cialis (tadalafil, inhibitor selectiv al fosfodiesterazei din corpul cavernos PDE5);
- hipercolesterolemie: Zocor, Crestor, Lipitor (statine inhiba biosinteza LDL-colesterol, ApoB si a fractiunilor non HDL);
- astm si emfizem: Wellbutrin (teofilina, aminofilina, bronhodilatatori xantinici);
- antialgice: Codeina (narcotic);
- antibiotice: Eritromicina, Claritromicina, Itraconazol (antifungic);
- hormoni: estradiol;
- stimulenti: cafeina, efedrina;
- anticonceptionale.

De aceea este necesar de a fi studiate si cunoscute interactiunile specifice: aliment - medicament, medicament - medicament, medicament - aditivi E-uri, aliment - alergii, precum si unele dispozitii mostenite genetic in scopul prevenirii efectelor adverse ale acestor asocieri, efecte uneori extrem de severe, putand culmina cu decesul. De aceea grapefruit-ul a fost interzis in spitalele vestice.

Produsele lactate si bauturile alcoolice

Branzeturile fermentate, vinul, berea


Asocierea medicamentelor antidepresive (inhibitori ai monoaminooxidazele - IMAO) cu branzeturile fermentate (cascaval, telemea, burduf, camembert, roquefort), vinul (in special cel rosu) si berea pot declansa crize severe de hipertensiune arteriala datorita unor amine biogene (tiramina, histamina) care determina eliberarea de catecolamine (noradrenalina, adrenalina).

Laptele si produsele lactate (iaurt, branza)
Acestea nu trebuie consumate cand se administreaza antibiotice (in special tetraciclinele), deoarece ionii de calciu, magneziul si fierul (aluminiu) continute in lapte impidica absorbtia tetraciclinelor din tractusul digestiv. Suplimentele alimentare cu fier si medicamentele antiacide blocheaza de asemenea absorbtia tetraciclinelor daca sunt luate concomitent. In aceste cazuri se recomanda administrarea tetraciclinelor la intervale de timp de 2-3 ore de la consumul laptelui, produselor lactate, suplimentelor cu fier sau medicamentelor antiacide.
 
Alcoolul
Creste toxicitatea medicamentelor utilizate in tratamentul maladiilor cardiace, hepatice, neurologice. Alcoolul nu trebuie consumat nici cand se administreaza paracetamol. Pe de alta parte alcoolul inactiveaza unele medicamente cum sunt penicilinele (penicilina G, V, amoxacilina, ampicilina, oxacilina). Nu afecteaza insa activitatea tetraciclinei, gentamicinei, kanamicinei, cloramfenicolului.

Este interzisa asocierea medicamentelor sedative (somnifere, tranchilizante, antiepileptice, antidepresive) cu alcoolul.
Alimente cu un continut ridicat de vitamina K

Alimente care contin cantitati mari de vitamina K (urzicile, spanacul, patrunjelul, cruciferele-varza, salata, algele marine) nu vor fi consumate de cei care utilizeaza tratamente cu medicamente anticoagulante, salicilati, aspirina si mai ales cei care au in antecendente un accident vascular cerebral sau infarct de miocard. Se vor evita si suplimentele alimentare cu actiune antiplachetara obtinute din Gingko biloba, alge marine (laminarina), ulei de peste (omega 3 cu lant lung DHA-EPA)
Suferinzii de hiperaciditate gastrica nu vor consuma fructe acide (citrice, cirese), bauturi carbogazoase, sucuri acide sau alte alimente acide in timpul tratamentului cu medicamente antiacide. Aciditatea acestora va reduce efectele medicamentelor, scazand puterea de neurtalizare a acidului clohidric gastric.

Preparate din carne

Carnea de ton

Consumul carnii de ton poate provoca manifestari alergice in cazul celor care urmeaza un tratament cu izoniazida, administrat impotriva tuberculozei.

Carnea la gratar
Carnea pregatita la gratar, pe carbuni, genereaza hidrocarburi policiclice aromate (PAH), cancerigene si care cresc activitatea unei enzime. Prin inductia si cresterea activitatii acestei enzime unele medicamente sunt metabolizate si se elimina mai rapid, scazand astfel eficacitatea unor antiasmatice (aminofilina, teofilina, zileuton), a unor analgezice (fenacetina, paracetamol), anxeolitice-sedative (diazepam), antiaritmice (haloperidor, clopazina), inhibitoare virale utilizate in tratamentul HIV-SIDA (ritonavir) si a unor antiemetice utilizate in combaterea vomismentelor provocate de chimioterapia cancerului (ondansetron).

Efecte asemanatoare apar si la fumatorii activi sau pasivi (tigara contine PAH si alte noxe puternice) sau la cei care traiesc si lucreaza in medii poluate chimic. La suferinzii de astm se poate declansa criza severa de dispnee, cu risc ridicat.

Plante medicinale

Sunatoarea nu trebuie folosita de cei care urmeaza tratamente cu medicamente tonicardice, antiasmatice, antiulceroase, imunodepresive, contraceptive orale, medicamente anti-SIDA (ritonavir). Sunatoarea scade efectul acestor medicamente. Dupa stomparea consumului de sunatoare, efectul medicamentelor enumerate creste uneori periculos de mult. In timpul utilizarii sunatoarei si a derivatelor sale nu se va expune corpul la soare, putandu-se declansa arsuri solare severe datorita factorilor fotoactivatori.

Sarea, zaharurile si cafeina

Sarea de bucatarie nu trebuie consumata in tratamentele cu medicamente cortizonice, deoarece creste riscul de retentie hidrosalina, cu aparitia edemelor si hipertensiunii arteriale, cu afectarea cordului. Sarea scade eficienta satinelor si antihipertensivelor.

Zaharurile (zahar, glucoza, miere) si alimentele dulci nu trebuie asociate cu medicamentele pe baza de cortizon, deoarece creste riscul de aparitie a diabetului zaharat.

Cafeina (cafeaua, guarana) este diuretica si stimulant psihomotor si nu trebuie asociata cu diureticile. Asocierea cafeinei cu medicamente deprimante ale sistemului nervos (somnifere, anxiolitice, benzodiazepine) are efect antagonic asupra acestora, reducandu-le actiunea sedativa. Aceste asocieri vor fi evitate pentru a nu agrava starea de sanatate a suferinzilor.

Sfatul Medicului

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Obiecte tradiționale expuse de Muzeul de Istorie din Botoșani la o expoziție din Craiova! (foto)

astăzi, 15:51

Muzeul JudeÈ›ean de Istorie din BotoÈ™ani a participat la vernisajul expoziÈ›iei etnografice „Tehnici tradiÈ›ionale de realizare a scoarÈ›elor în România È™i Republica Moldova”...

Scandalagii amendați de jandarmi la Zilele Municipiului Dorohoi!

astăzi, 15:05

Vineri seară, pe timpul executării misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice la Zilele municipiului Dorohoi, jandarmii botoșăneni au acționat preponderent preventiv, pentru ca manif...

Zilele Municipiului Dorohoi: Andra a făcut show în prezența a sute de spectatori! (foto, video)

astăzi, 13:47

Startul evenimentelor a avut loc cu numeroase programe artistice susÈ›inute de grupuri vocale, tineri artiÈ™ti È™i soliÈ™ti vocali din oraÈ™, ce au încântat pe cei prezenÈ›i prin muzică È...