Anul trecut, județul Botoșani figura pe locul al VI –lea într-un clasament al județelor și localităților unde au fost numărate cele mai multe cuiburi de barză, cu un total de 92 de cuiburi, primele cinci poziții fiind ocupate de Suceava (230 de cuiburi), Harghita (211 cuiburi), Călărași (162 cuiburi), Constanța (160 cuiburi) și Tulcea (139).
Potrivit Societății Ornitologice, cel mai nordic cuib de barză numărat în 2019 în România, se afla în comuna Coțușca, județul Botoșani.
Datorită faptului că barza albă își face deseori cuib pe stâlpii de electricitate, electrocutarea ar putea fi una dintre amenințările acestei specii. În acest sens, Garda de Mediu Botoșani, a luat o serie de măsuri menite să împiedice dispariția acestor păsări.
“În anul 2019 s-au montat 12 cuiburi de barză iar în anul 2020. Până la ora actuală s-au montat 26 de cuiburi de barză. În cursul zilei de mâine urmează să se monteze pe raza U.A.T Rădăuți-Prut iar cel mai nordic cuib va fi în memoria celui care a fost și care va rămâne veșnic prieten al păsărilor, Ovidiu Bufnilă. Pe raza județului Botoșani sunt mult mai multe cuiburi decât cele identificate și puse pe hartă cu coordonate GPS, partea aceasta de identificare, pe proiectul lansat anul trecut, nu a avut prea mult succes. Anul trecut am lansat un proiect de identificare a cuiburilor și de montare a cât mai multe cuiburi, astfel încât păsările să nu aibă de suferit. Operatorul de distribuție a energiei electrice, în funcșie de datele transmise da Garda de Midiu Botoșani și de necesitățile care au intervenit in cadrul companie, au schimbat 12 cuiburi în anul 2019 și 26 anul acesta”, a declarat Cristina Khasyap, comisar-șefl Garda de Mediu Botoșani.
(Anca Savel)