VIATA DE BUGETAR: In ziua de salariu, merge la casierie cu bani de acasa!

Situatie fara precedent in sistemul bugetar! Mai multi botosaneni se vad nevoiti ca, la salariul de pe luna iulie, pe care ar trebui sa il incaseze in luna august, sa se prezinte la casierie cu bani de acasa.

Si asta pentru ca, din cauza ratelor pe care angajatorul s-a obligat sa le retina pe statele de plata, cumulat cu masura de reducere cu 25% a salariilor si eliminarea sporurilor de care au beneficiat pana nu demult, totalul iese… cu minus.

Odata cu aplicarea legii unice de salarizare, orele suplimentare, dar si o parte din sporuri nu se mai acorda, singurii avantajati fiind angajatii cu vechime.

Pentru ca, daca veniturile au scazut, ratele au ramas aceleasi! Astfel, in urma aplicarii reducerii cu 25% la salariul de baza, restul de plata net este foarte mic, in unele cazuri fiind chiar cu minus.

In institutiile de cultura, un actor debutant, de exemplu, castiga 646 lei brut, (494 net), in timp ce un salariu de baza la un actor cu peste 25 de ani vechime ajunge la 752 lei, la care se adauga sporul de vechime de 25%, adica 188 lei. Dupa ce din suma se retin CAS, CASS si impozit, angajatului i se vireaza pe card suma de 779 lei.

Cel mai mic salariu pe care il are, insa, un angajat fara vechime este de  600 lei, ceea ce inseamna ca bugetarul ramane la final cu suma de 478 lei.
Cele mai multe imprumuturi in banci au fost contractate in anul 2008, acum ajungandu-se la situatia paradoxala ca ratele la care salariatul s-a obligat in urma cu doi ani sa fie aproape cat salariul net din 2010.

Pentru ca in 2008 nivelul veniturilor era mai mare, salariatii au facut imprumuturi pentru care angajatorul s-a obligat sa retina pe statul de plata ratele stabilite de banca, de comun acord cu salariatul. Astfel, pentru ca angajatorul este nevoit sa retina pe statul de plata valoarea ratelor lunare, salariatul nu numai ca a ramas fara bani, dar este nevoit sa mai aduca de acasa 19 lei pentru a-si acoperi datoria la banca sau sa apeleze la o refinantare, a exemplificat pentru Stiri Botosani directorul unei institutii de cultura din Botosani.

Aceeasi situatie se repeta si in invatamant sau in sanatate, unde bugetarii debutanti sunt disperati, vazandu-se nevoiti sa renunte de buna voie la serviciu si sa caute alte optiuni, chiar si in strainatate.

"Am facut imprumutul la CAR, tocmai pentru ca nu indeplineam conditiile de eligibilitate pentru banca, adica aveam salariu mic. Am facut imprumut la inceputul anului 2009, tot de nevoie, ca nu ne mai putem descurca. Atunci ne erau platite orele suplimentare, ca vechime nu am. Acum, fara plata acestor ore si cu reducerea de 25%, ne opreste rata si ramanem cu 1 milion in mana. Probabil ca voi renunta la serviciu si plec la munca in strainatate", a spus Sergiu T., care a precizat ca este angajat la stat, cu salariu minim pe economie.

Speranta ca aceasta situatie ar putea dura doar pana la finele anului s-a spulberat, bugetarii fiind convinsi ca in 2011 va fi chiar mai greu, mai ales ca bate din ce in mai puternic vantul restructurarilor in sistem. 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Simulare Bacalaureat 2025: Calendarul oficial al examenelor. Când susțin elevii simularea la BAC!

astăzi, 15:15

Prima probă este cea scrisă la Limba și literatura română, conform ordinului de ministru, publicat în Monitorul Oficial. Datele pentru simulările probelor scrise, respectiv 24, 2...

Botoșaniul pe lista CJ-urilor care nu au avut nevoie de servicii juridice!

astăzi, 14:21

Ordonanța de Urgență nr. 26/2012, dată de Guvernul Ponta 1, ordonanță care urmărea reducerea cheltuielilor bugetare, stipula că instituțiile publice care au personal specializat în dome...

În Botoșani: Acțiune a polițiștilor de siguranță școlară în zonele din apropierea unităților de învățământ! (Foto)

astăzi, 14:10

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice,...