Vezi cât au fost facturile la încălzire, la Modern Calor, în luna decembrie!

Reprezentanții societății Modern Calor susțin că în această iarnă facturile la încălzire s-au diminuat considerabil față de iarna precedentă.

Potrivit acestora, pentru o garsonieră, în luna decembrie s-a plătit, în medie, o factură de 81,06 lei, față de 140 de lei cât s-a plătit în decembrie 2012.

Pentru un apartament cu o cameră s-a plătit 139,69 lei, față de 275 de lei, pentru un apartament cu două camere factura medie în decembrie 2013 a fost de 170,08 lei, față de 340 lei, iar pentru un apartament cu trei camere a fost de 208,27 lei, față de 415 lei.

În luna noiembrie, de exemplu, factura pentru un apartament cu trei camere a fost, în medie, de 113,83 lei, la două camere a fost de 93,25 lei, la o garsonieră de 44,37 lei.

"Putem observa o scădere semnificativă a valorii facturilor din această iarnă, cu un procent cuprins între 30% și 55% față de valoarea facturilor lunilor noiembrie și decembrie ale anului 2012. Diferențele dintre cele două luni apar din cauza faptului că în luna decembrie 2013 media temperaturilor a fost mai scăzută (+1 grade Celsius) comparativ cu luna noiembrie 2013 (+8,1 grade Celsius) si a fost nevoie de furnizarea unei cantități mai mari de energie termică pentru încălzirea locuințelor", sustin reprezentanții Modern Calor.

Cu toate acestea, sunt și consumatori nemulțumiți, care spun că facturile pe care le au de plătit iarna aceasta sunt mai mari decât cele de anul trecut.

Cei de la Modern Calor susțin ca exista cazuri în care pe scară au rămas branșate doar 1-2 apartamente care suportă toate pierderile din instalația blocului, instalație care nu a fost redimensionată.

Factura acestor apartamente însă, cumulat, reflectă consumul înregistrat de contorul de la scara de bloc.

O altă situație în care se poate ajunge la emiterea unei facturi foarte mari este aceea în care proprietarul raportează într-o lună un consum mai mic (locuințele care au repartitori), iar luna următoare, atunci când se face regularizarea, factura cuprinde și parte din consumul neraportat în luna anterioara.

"Este necesar ca citirile consumurilor să fie făcute corect în fiecare lună. Situațiile de genul de mai sus pot fi evitate prin adoptarea unor soluții care de cele mai multe ori țin de opțiunea fiecărui consumator în parte (montarea de repartitori, raportarea corectă a consumurilor, izolarea instalațiilor comune). În acest sens, cea mai corectă abordare este analizarea fiecărui caz în parte. În ceea ce privește prețurile și tarifele practicate de Modern Calor, investițiile făcute în sistemele de producere și distribuție a energiei termice au permis menținerea acestora la niveluri dintre cele mai mici. În septembrie 2013 prețul de facturare către populație a scăzut de la 180 lei la 170 le/Gcal, acest lucru întâmplându-se chiar în condițiile în care gaz, în condițiile în care gazele naturale s-au scumpit și continuă să se scumpească conform graficului de liberalizare a prețurilor", mai spun reprezentantii societatii de termoficare. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog și polițiștii din Botoșani, în vizită educativă la elevii unui liceu din județ! (foto)

Thursday, 26 September 2024

Cu această ocazie, cei 70 de elevi prezenți și-au exprimat părerile cu privire la cauzele care conduc adolescenții către consumul de substanțe psihoactive și, împreună cu specialiștii ...

Un tânăr din Botoșani a rănit grav un câine, polițiștii l-au trimis în judecată!

Thursday, 26 September 2024

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în luna martie a.c., în timp ce se afla în drumul public, ar fi lovit cu o bâtă un câine ce aparținea unui vecin. Exemplar...

Simona Popescu și Dumitru Crudu: Poeți în dialog la Memorialul Ipotești!

Thursday, 26 September 2024

Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, în Sala de conferințe a Primăriei Botoșani și va fi moderată de Lucia Țurcanu. SIMONA POPESCU (n. 1965, Codlea, Br...