Vezi care este starea bărbatului cu antrax și a fiicei sale!

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au întrunit, marți dimineață, pentru a analiza situația apărută în județul Botoșani, un bărbat în vârstă de 46 de ani fiind diagnosticat cu antrax.

Vezi care este starea bărbatului cu antrax și a fiicei sale!

Bărbatul a ajuns vineri la Spitalul Județean Mavromati cu suspiciune de antrax, iar analizele făcute la Botoșani au confirmat boala infecțioasă, dar probele au fost transmise și la Institutul Cantacuzino pentru o confirmare finală.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, evoluția stării de sănătate a pacientului este una buna. La spital a ajuns luni și una dintre fiicele acestuia, în vârstă de 16 ani, care este suspectă că ar avea antrax.

"Luni, la ora 18.00, am fost si am vizitat pacientii, sunt intr-o stare buna, raspund la tratament, starea nu este grava. Tot luni seara am ridicat probele de ser si cultura pentru a o transmite in conditii de siguranta la Institutul Cantacuzino pentru confirmare printr-o tehnica de inginerie moleculara. Tot ieri s-a efectuat ancheta epidemiologica la fata locului, sursa a fost un animal bolnav care a fost sacrificat ulterior", potrivit reprezentanților DSP.

Forma de manifestare a acestei boli la bărbatul de 46 de ani este cea cutanată.

"Tatal prezinta leziuni specifice de antrax cutanat, fiica prezintă o leziune la nivelul antebratului drept si degetelor care la momentul internarii nu era specifica antraxului, dar sa vedem evolutia ulterioara. In familie au mai fost identificati doi contacti, sotia si o fiica, care la momentul evaluarii nu prezentau semne de boala, la sacrificarea animalului a mai asistat un adult care de asemenea in momentul evaluarii nu prezenta semne. Comunitatea este monitorizata de medicul de familie, am facut informari ca la aparitia oricarei suspiciuni persoanele sa se prezinte la medicul de familie sau la Sectia de Boli Infectioase pentru evaluare si monitorizare", au mai precizat reprezentanții DSP. 

Despre situația de la Botoșani au fost informați de îndată și oficialii Ministerului Sănătății. 

"Am discutat cu domnul secretar de stat Raed Arafat si am primit asigurări de faptul ca vom avea astazi rezultatele de la Institutul Cantacuzino", a menționat prefectul Dan Șlincu.

 

 

Spune-ne opinia ta