De la 1 iulie 2017, analiza de risc la securitatea fizică va fi obligatorie pentru toate firmele înființate înainte de 2012, cât și pentru instituțiile de stat. Practic, asta înseamnă că orice cafenea, restaurant, magazin, farmacie, casă de pariuri sportive, hotel, casă de amanet sau chiar primărie are obligația să facă analiza de risc până la începutul lunii viitoare, un termen care a fost oricum amânat de mai multe ori, în ultimii ani, de către Guvern.
Obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică la toate societățile comerciale înființate până la data de 16 iunie 2012 este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 301/2012, un act normativ care a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și care a suferit mai multe modificări în ultimii ani.
Astfel, potrivit reglementărilor în vigoare, atât firmele înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, cât și ministerele, primăriile sau regiile autonome sunt obligate să elaboreze analiza de risc la securitate fizică până cel târziu la 1 iulie 2017. Anterior, acest termen era stabilit pentru 1 ianuarie 2016.
"Termenul (...) privind obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unitățile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor (...), înființate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2017", scrie în HG nr. 1.002/2015, document ce a stabilit înlocuirea termenul de 1 ianuarie 2016 cu 1 iulie 2017.
Concret, se face referire la ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, regiile autonome, companiile și societățile naționale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, dar, poate cel mai important, la firmele reglementate de Legea societăților, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu și care sunt obligate să asigure paza acestora.
De altfel, lipsa analizei de risc la securitate fizică se va sancționa cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, potrivit reglementărilor în vigoare la acest moment. Politiștii, jandarmii, precum și primarii sau împuterniciți ai acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă entitățile respectă sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
În ceea ce privește companiile vizate de aplicarea prevederilor, ne putem gândi, printre altele, la magazine, baruri, cafenele, restaurante, hoteluri, farmacii, săli de jocuri de noroc, case de pariuri sportive, case de amanet sau de schimb valutar.
Conform normelor, analiza de risc trebuie să fie efectuată de un evaluator de risc la securitatea fizică. Acesta trebuie să fie înscris în RNERSF - Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică. Reglementările în vigoare nu prevăd un preț fix pe care îl poate cere un evaluator pentru realizarea unei astfel de analize, însă,
Analiza de risc la securitatea fizică se materializează prin documentaţia întocmită în cadrul procesului standardizat de management al riscului, prin care se determină măsurile necesare pentru încadrarea riscurilor de securitate la niveluri acceptabile. Avocatnet.ro