Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii, iar perioada în care un operator de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii creşte la trei luni, au decis deputaţii marţi prin votul dat unui proiect de lege ce operează o serie de schimbări în materia contractelor de leasing.
Propunerea legislativă privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing prevede scoaterea caracterului executoriu al contractelor de leasing atunci când locatarul/utilizatorul e consumator. Asta ar însemna, practic, o îngreunare a procedurilor de executare silită contra împrumutaților, pentru că va trebui să se treacă prin instanță, mai întâi, scrie Avocatnet.ro.
Inclusiv consumatorul este definit în textul acestei propuneri: orice persoană (sau grup de persoane fizice) care e utilizator/locatar într-un contract de leasing și care acționează în afara activității economice, iar calitatea de consumator care acționează în scopuri personale/de familie se prezumă și nu se analizează în raport cu întreaga activitate a acestuia, ci doar în raport cu contractul respectiv.
O a doua modificare propusă pentru consumatori prin acest proiect este mărirea cu o lună a termenului după care operatorul de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului, din cauza neplății: trei luni de la scadență, în loc de două, cum scrie acum în OG nr. 51/1997.
Mai mult, când bunul e restituit la termenul din contract, eventualele despăgubiri nu vor putea cuprinde decât diferența între totalul sumelor datorate conform contractului diminuată cu valoarea obținută prin valorificare exclusiv TVA sau, după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat.
Propunerea legislativă se va aplica însă numai după ce va fi promulgată de președinte și va fi publicată în Monitorul Oficial.