Veste bună pentru Botoșani: România ar putea relua exporturile de oi în Turcia luna viitoare

După mai bine de un deceniu de când a fost interzis importul de oi şi produse ale acestora din România, Turcia şi-ar putea redeschide din nou graniţele pentru ciobanii din ţară, de la jumătatea lunii noiembrie 2013.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Marcel Andrei, spune că banii nu vor ajunge la ciobanii adevăraţi, deoarece mulţi au înregistrat doar crotalii la APIA, pentru care vor primi subvenţii, relateaza Evenimentul Zilei.

În anul 2002, serviciile veterinare din Turcia au interzis importul din România de ovine şi produse de la acestea. Pentru deblocarea importurilor, Turcia a impus ca ţara noastră să primească o confirmare oficială din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind absenţa scrapiei în anumite zone (judeţe) ale României. Scrapia este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă a ovinelor şi caprinelor, produsă de un agent transmisibil nonconvenţional, care nu afectează omul.

În urma eforturilor medicilor veterinari, OIE a atestat că această boală nu mai este prezentă în mai multe zone din ţară.

"Potrivit buletinului OIE nr.3/2003, publicat în 16 octombrie, România are declarate zone libere de scrapie pentru următoarele 19 judeţe: Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vîlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti", se arată într-un comunicat remis de ANSVSA.

Autoritatea a început demersurile oficiale către Ambasada Republicii Turcia în România, Ambasada României în Republica Turcă şi serviciile veterinare din Turcia, prin care informează despre noul statut al României, confirmat de către OIE şi solicită începerea procedurilor pentru demararea exporturilor de ovine şi produse de la acestea, începând cu data de 15 noiembrie 2013.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii unui liceu dintr-o localitate din Botoșani au spus, de Ziua Internațională a Educației, STOP violenței! (foto)

Friday, 4 October 2024

Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional interinstituțional „Copilărie în siguranță!ʺ, care se va derula pe parcursul anului școlar 2024-2025. Scopul activității ...

Amenzi usturătoare aplicate de către inspectorii ITM Botoșani angajatorilor găsiți în neregulă!

Friday, 4 October 2024

În urma controalelor, au fost constatate 86 deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 5 amenzi, &...

Decizie a Parlamentului: PFA-urile, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale își vor putea schimba regimul juridic!

Friday, 4 October 2024

Prin excepție de la prevederile art. 21, 27 și 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor putea opta, după minimum un an de funcțio...