Guvernul va modifica Legea functionarului public si Legea administratiei publice

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, dupa ce a prezentat proiectul descentralizarii parlamentarilor USL, ca odata cu angajarea raspunderii Guvernului asupra descentralizarii vor fi modificate si Legea functionarului public, precum si Legea administratiei publice.

"Am discutat de asemenea ca odata cu angajarea raspunderii sa nu ne agajam raspunderea numai pe proiectul descentralizarii, ci si pe un pachet minim de legi privind reforma administratiei, adica sa adoptam niste modificari si la Legea Statutului functionarului public si la Legea administratiei locale", a spus Dragnea, citat de business24.ro.

Intrebat de ce a optat Guvernul pentru a modifica aceste legi prin angajarea raspunderii, Dragnea a precizat ca este vorba de un prilej in care Executivul isi poate angaja raspunderea pentru un pachet de reforma mai mare decat descentralizarea, cele doua legi fiind legate de procesul de descentralizare.

El a aratat ca Legea functionarului public va fi modificata in sensul introducerii posibilitatii ca evaluarea personalului din institutii sa poata fi facuta semestrial si nu anual, cum este acum.

"La functionarii publici acum sunt evaluari anuale, adica seful institutiei poate sa evalueze activitatea si competenta fiecarui functionar public o data pe an. Toata lumea solicita ca aceasta evaluare sa poata fi facuta macar de doua ori pe an, adica semestrial", a spus Dragnea.

El a mentionat ca se va avea in vedere o flexibilizare mai mare a acestui sistem.

"In opinia noastra, acum sunt foarte multe competente la Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Este un sistem mult prea centralizat, cu o libertate mult prea mica pentru institutiile publice. Nu cred ca e firesc ca ANFP sa aprobe concursuri de ocupare a unui post la o comuna. Nu vedem de ce trebuie sa se incarce cu asta, de ce trebuie sa participe la aceste comisii de concurs, de ce trebuie sa avizeze lucrul asta", a spus Dragnea.

El a aratat ca prevederea actuala din lege potrivit careia un functionar public care pleaca de la institutie isi gaseste un birou la o alta institutie, in alt judet, va fi modificata, in sensul in care se va include si acordul institutiei respective in acest sens.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii unui liceu dintr-o localitate din Botoșani au spus, de Ziua Internațională a Educației, STOP violenței! (foto)

astăzi, 20:35

Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional interinstituțional „Copilărie în siguranță!ʺ, care se va derula pe parcursul anului școlar 2024-2025. Scopul activității ...

Amenzi usturătoare aplicate de către inspectorii ITM Botoșani angajatorilor găsiți în neregulă!

astăzi, 20:00

În urma controalelor, au fost constatate 86 deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 5 amenzi, &...

Decizie a Parlamentului: PFA-urile, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale își vor putea schimba regimul juridic!

astăzi, 19:20

Prin excepție de la prevederile art. 21, 27 și 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor putea opta, după minimum un an de funcțio...