Verdict la Kiev: Iulia Timoşenko a fost condamnată la 7 ani de închisoare

Verdict la Kiev: Iulia Timoşenko a fost condamnată la 7 ani de închisoare
Iulia Timoşenko, fost prim-ministru al Ucrainei, judecată pentru abuz de putere, a fost condamnată astăzi la şapte ani de închisoare. Timoşenko şi-a "depăşit prerogativele în scopuri ilegale" atunci când a semnat un acord în domeniul gazelor cu Rusia, în 2009, a anunţat judecătorul Rodion Kireev, citat de BBC.

"În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa", a afirmat astăzi judecătorul Rodion Kireev.

Judecătorul a început să citească verdictul în jurul orei 6.00 GMT (9:00, ora României), rezumând faptele reproşate acuzatei, care riscă şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în cadrul semnării unor contracte în domeniul gazelor cu Rusia, în 2009.

Magistratul a subliniat că aceste acorduri au costat scump compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz. "Aceste acorduri au avut consecinţe dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne", echivalentul a circa 190 de milioane de dolari, a declarat Kireev.

"Acest caz penal a fost fabricat, verdictul a fost fabricat. Ianukovici revine la anul 1937. Procesul şi verdictul au fost comandate de Ianukovici şi arată slăbiciunea puterii", a declarat Timoşenko presei, făcând referire la epurările orchestrate în acel an de dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Timoşenko se află în arest preventiv din 5 august şi este judecată pentru că a semnat în urmă cu 3 ani, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, un acord de aprovizionare cu gaz ruses, considerat defavorabil Ucrainei.

Uniunea Europeană urmăreşte cu interes procesul fostului premier, care se teme că acest caz să nu fie de fapt o reglare de conturi politice, care ar permite preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să se debaraseze de principala sa opozantă. UE, cu care Ucraina doreşte semnarea unui acord de asociere, a criticat acuzaţiile şi a avertizat că o condamnare Iuliei Timoşenko ar avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Kiev şi Uniune, scrie si Jurnalul.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
13

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
70

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
113

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...