Verdict al Comisiei de Etică: Victor Ponta nu a plagiat

Verdict al Comisiei de Etică: Victor Ponta nu a plagiat
Consiliul Naţional de Etică a ajuns la concluzia că lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta nu este un caz de plagiat, scrie Jurnalul Naţional. Decizia vine la câteva săptămâni după ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat.

Verdictul Consiliului Naţional de Etică (CNE) precizează că "teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice  din acea perioada si este comparabila, din punct de vedere al acestei cerinte, cu alte teze de doctorat sustinute in aceeasi perioada".

Totodată, concluziile CNE spun că metodologia de cercetare din lucrarea premierului este in concordanta cu normele ei si practicile din domeniul stiintelor juridice la acea data.

"Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii. Sunt unele deficiente in ceea ce priveste trimiterile bibliografice in interiorul capitolelor. Nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit paternitatea", mai spun concluziile CNE.

Două comisii, două concluzii

Premierul Victor Ponta a fost acuzat plagiat, informaţia iniţială apărând în paginile revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate, relateaza Realitatea.net.

Pe 29 iunie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21. În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Preşdintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicareasursei, foarte uşor de detectat.În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.

Ministrul interimar al Educaţiei din acel moment, Liviu Pop, a declarat însă că CNATDCU nu are competenţa de a lua decizii privind presupusul plagiat al lui Ponta. Cu numai o zi înainte de întrunirea CNATDCU, Pop decisese de altfel să reorganizeze forul, prin includerea mai multor membri. Decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a devenit, prin urmare, nulă.

Pop a mai afirmat la momentul respectiv că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
17

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
49

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
245

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...