Vei fi obligat sa schimbi centrala termica din apartament cu una mai scumpa? Explicatia ANRE

Nu exista niciun act normativ, european sau national, care sa oblige detinatorii de centrale termice sa le inlocuiasca cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic, asa cum s-a speculat in presa, a dat asigurari vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Este o informatie neconfirmata. Proprietarii de centrale indivdiuale, la bloc sau la casa, nu au niciun fel de obligativitate de inlocuire a acestora. Fiecare detinator de centrala este stapanul deciziei cand si cu ce fel de centrala isi asigura confortul in locuinta", a explicat acesta, la TVR.

El sustine ca pare a fi o strategie de marketing a producatorilor de centrale de tip apartament si insista asupra faptului ca nu exista niciun articol de lege care sa impuna asa ceva.

"Nu exista nicio directiva aprobata la Bruxelles. Sunt discutii privind imbunatatirea actualei directive privind eficientizarea energetica. Singura obligatie legata de locuinta colectiva, de bloc, e legata de contorizare. Consumul fiecarui cetatean trebuie masurat. Obligativitatea aceasta are termen 31 decembrie 2016", a explicat Emil Calota.

In prezent, o centrala de aparament costa aproximativ 2.000 de lei, iar una bazata pe noua tehnologie va fi mai scumpa cu cel putin 1.500 de lei.

Cele mai scumpe centrale ajung pana la 7.000 de lei.

De unde a pornit informatia

Asociatia Nationala a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC) a fost cea care a transmis ca o directiva a Uniunii Europene ce obliga proprietarii de apartamente, ale caror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani, sa si le schimbe cu unele mai putin poluante, dar mult mai scumpe.

"Directiva europeana se refera la eficientizarea energetica, adica nu se mai pot fabrica centrale termice de apartament cu un randament mai mic de 75%. Cand va trebui sa o schimbe nu va mai gasi din aia ieftina, care a fost in jur de 2.000 de lei, va gasi la 3.500 de lei", a spus saptamana trecuta vicepresedintele ANPSC, Onut Nejloveanu.

"Centralele termice de apartament trebuie sa fie schimbate la 10 ani, cand nu mai sunt iscirizate si daca in Romania se da ISCIR, se da pentru ca este coruptie. Vine ala la tine si spune: hai ca-ti mai dau 2 ani la ea", a mai precizat vicepresedintele ANPSC, citat de ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Județul Botoșani, exemplu de bune practici la nivel european! (foto)

astăzi, 11:18

Botoșani a fost singurul județ din Moldova care a avut reprezentare la nivel de Consiliu Județean și care a prezentat două modele de bune practici în cadrul celui mai important eveniment eu...

ANM: Cod galben de ploi și vânt la Botoșani!

astăzi, 09:03

Această avertizare, dar și o informare de ploi sunt valabile până la noapte.  Din această dimineață până la noapte, în 14 județe este valabilă o avertizare cod galbe...

Calendar ortodox,12 octombrie: Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, Episcopul Maiumei

astăzi, 08:05

Tarah era bătrân, roman cu neamul şi avea slujba de ostaş. Prov era din Tracia, iar Andronic era din Efes, scrie ziarullumina.ro. Pentru credinţa lor au fost cumplit chinuiţi, tăvăliţ...