VACANTA 2009 - Nu ignora minunile Botosanilor!

"Nu se poate afla nicăieri în vreo altă ţară, cât Moldova de mică, atâtea ape şi natură împodobită cu asemenea locuri minunate ca aici...", arăta în "Descrierea Moldovei" Dimitrie Cantemir, fapt ce pare să fie probat de "o întreagă reţea de râuri, mai ales în partea de nord a Moldovei", care e străjuită de monumente naturale - grote, râpe şi peşteri - sau defilee spectaculoase, similare celor montane.

Pe lunca Prutului şi a Siretului, rezervaţiile de floră şi faună adăpostesc încă plante rare şi exemplare protejate, iar în pădurile ce acoperă încă dealurile dintre sate rezistă tisa, fagul secular, stejarul şi gorunul. Frumuseţile naturale ale acestor zone sunt puse în valoare şi prin legendele şi basmele ţesute în jurul lor, pe care turistul le poate afla de la localnici.

Printre ariile protejate din judeţul Botoşani se află rezervaţia geologică şi floristică Stânca-Ştefăneşti, care a fost constituită în scopul protejării plantei Schiwereckia podolica, specie cu o ecologie interesantă, legată de substratul calcaros.

Staţiunea floristică reprezintă limita vestică a arealului mondial de răspândire a plantei şi unica locaţie din ţară unde vegetează aceasta.

Tot în judeţul Botoşani se află Turbăria Dersca, cu o suprafaţă de 10 hectare, aflată în satul Lozna, comuna Dersca. Rezervaţia a fost constituită în scopul protejării speciilor de floră sălbatică specifică turbăriilor. În rezervaţie au fost identificate aproximativ 204 specii de ferigi şi plante cu flori şi cinci specii de muşchi, care au un rol major în formarea turbei.

Rezervaţia floristică Stânca-Ripiceni a fost constituită în scopul conservării speciei de floră Schiwereckia podolica, transplantată de la staţiunea floristică Stânca-Ştefăneşti. Această măsură s-a impus ca o necesitate, deoarece construcţia nodului hidrotehnic Stânca-Costeşti a avut influenţă negativă asupra integrităţii rezervaţiei, diminuând în mod îngrijorător efectivele plantei prin distrugerea stâncilor calcaroase.

Rezervaţia forestieră Pădurea Tudora este localizată în regiunea Dealul Mare - Tudora, judeţul Botoşani, la o altitudine de peste 550 de metri, şi prezintă specii de arbori de tisă - specie rară pentru ţara noastră (lemn de esenţă foarte tare). Ea a fost constituită în scopul conservării acestui arbore - Taxus baccata, declarat monument al naturii pe întreg teritoriul ţării. Este un arbore ce se adaptează în condiţiile unui climat subarctic, fiind specific taigalei siberiene, rezervaţia de tisă fiind situată pe un canion, numit canionul Bahluiului, care este săpat în calcare şi gresii biogene prin eroziune verticală.

Frumuseţea acestui loc poate fi egalată numai de zonele muntoase înalte. În aceste păduri se mai întâlnesc căprioare, mistreţi, pisica sălbatică, jderul de copac, veveriţe.

Judeţul Botoşani se mai poate lăuda cu rezervaţia floristică de fag secular de la Stuhoasa, din satul Oroftiana, comuna Suharău.

Bălţile Siretului din comuna Bucecea, tot în Botoşani, reprezintă o rezervaţie în care sunt protejate specii de floră şi faună sălbatică specifică zonelor umede.

Printre plantele care se găsesc aici se numără firuţa, cimbrişorul, golomăţul, iarba-câmpului, pirul şi alte plante ierboase iubitoare de umezeală.

Arinişul de la Horlăceni este o rezervaţie forestieră aflată în satul Horlăceni, comuna Şendriceni, aici fiind protejată specia de Arin negru. (Ziarul Lumina)

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

astăzi, 18:48

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

astăzi, 17:56

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

astăzi, 17:13

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...