Ziua Imnului National, marcata de oficialitatile botosanene!

Ziua Imnului National, marcata de oficialitatile botosanene!
La această oră, în Piaţa Tricolorului din Botoşani are loc ceremonia prilejuită de Ziua Imnului Naţional al României.

La manifestare participă oficialităţi ale municipiului şi judeţului Botoşani, şi anume primarul Cătălin Flutur, subprefecţii Paul Popa şi Viorica Afrăsânei, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură, şeful Poliţiei, şeful Jandarmeriei, cel al IJSU, Jandarmeria, Armata.

Celebrarea a început cu o slujba religioasă, după care au urmat alocuţiunile celor prezenti. La final se va intona Imnul National.

In zona Cuza Voda, circulatia este inchisa, traficul fiind dirijat de agenţii Poliţiei Rutiere pe rutele ocolitoare.

Sărbătoarea Imnului Naţional a fost instituită în România după 1989. "Deşteaptă-te, române!" a fost cântat însă pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848.

Interzis de regimurile politice timp de aproape o jumătate de secol, "Deşteaptă-te, române!" a fost desemnat, în ianuarie 1990, Imn Naţional al României.

Poezia care stă la baza imnului a fost scrisă în 1848 de Andrei Mureşanu şi avea titlul iniţial "Un răsunet". Conţinutul patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti pentru drepturi naţionale, mai ales din Ardeal.

Prima adaptare muzicală a poeziei îi aparţine cântăreţului Gheorghe Ucenescu, de la Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului, care a adaptat versurile pe melodia "Din sânul maicii mele", scrisă de Anton Pann.

În 1910 s-a făcut prima înregistrare instrumentală. Partitura originală s-a pierdut însă, iar forma pe care o cunoaştem astăzi a fost stabilită în 1919, de compozitorul Gheorghe Dima.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
6

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...

Floriile şi Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului

astăzi, 08:31
29

Astăzi se încheie perioada Postului Mare propriu-zis, însă postirea noastră nu se termină, ci creşte în asprime şi intensitate în Săptămâna Sfintelor Pătimiri. P...

Botoșaniul a devenit centrul sportului școlar. ”Nu sunt doar competiții, sunt o celebrare a sportului!” (Foto)

astăzi, 08:23
84

Este vorba despre Olimpiada Națională a Sportului Școlar - Finala Campionatului Național de Cros Individual - fete - băieți, gimnaziu – liceu și de Finala Campionatului Național Școlar ...