Vă uitați la suceveni ca la niște ciumați? O fundație umanitară din Suceava a cumpărat 2 tone de dezinfectați pe care le donează la Botoșani și Suceava

Vă uitați la suceveni ca la niște ciumați? O fundație umanitară din Suceava a cumpărat 2 tone de dezinfectați pe care le donează la Botoșani și Suceava

În timp ce botoșănenii se uită cu îngrijorare și reținere la suceveni din cauza extinderii epidemiei de coronavirus, iar sucevenii chiar spun public privind la celelalte județe “Nu suntem ciumații României. Ne putem ajuta între noi!”, o fundație umanitară din Suceava, respectiv Fundația Umanitară Nord 2001, a achiziționat 2 tone de dezinfectanți care se vor împărți către Smurd, Ambulanță și Poliție, atât în județul Suceava, cât și Botoșani, urmând ca ei să repartizeze unităților din subordine.

Din fiecare canistră de 20 litri concentrat se obțin 220 de litri dezinfectant.

Iată repartizarea frățească anunțată de Fundația Umanitară Nord 2001:

Poliția Suceava - 15 canistre - 3300 litri dezinfectant

Pompieri + Smurd SV -15 canistre adică 3300 litri dezinfectant

Serviciul Ambulantă SV - 10 canistre adică 2200 litri dezinfectant

 

Poliția Botoșani - 15 canistre adică 3300 litri dezinfectant

Pompieri + Smurd BT - 15 canistre adică 3300 litri dezinfectant

Serviciul Ambulantă BT - 10 canistre adică 2200 litri dezinfectant

“În măsura în care mai apar solicitări, reprezentanții noștri ii vor aproviziona cu cantități suplimentare. Vă așteptăm să vă alăturați demersurilor noastre!” au anunțat reprezentanții Fundației Umanitare Nord 2001.

Gestul sucevenilor este incredibil în contextul în care locuitorii acestei zone trăiesc o adevărată dramă în aceste zile.

Gravidele din Suceava, de exemplu, trăiesc un coșmar: ”Nu am fost primită nicăieri. N-am unde să fac o ecografie!” spun majoritatea dintre ele. Practic, situaţia prin care trec femeile însărcinate din Suceava în plină pandemie de coronavirus este dramatică.

Tinerele nu sunt primite în nicio unitate medicală de stat sau privată pentru că vin din spitalul-focar. Vă uitați la suceveni ca la niște ciumați? Asta e întrebarea de pe buzele tuturor.

Avem mărturii cutremurătoare de la femei care se plâng că cel mai aşteptat moment al vieţii s-a transformat în coşmar.

”Sunt însărcinată în 36 de săptămâni, cu risc de sarcină, lichidul amniotic este prea mult, aşadar în orice moment se poate rupe apa, tensiune mărită, nu am mai făcut niciun control pentru că nu avem unde. Vă zic sincer, nu am mai văzut așa ceva, nu credeam că o să trec printr-un coșmar.”, a declarat Ștefan Alexandra, o gravidă din Suceava.

Femeia se teme că bebeluşul ar putea veni pe lume oricînd doar că niciun medic nu e pregătit să-l întâmpine.

Femeia a fost refuzată de mai multe spitale din ţară pentru că sarcina i-a fost monitorizată până de curând la Spitalul Judeţean Suceava, epicentrul infecţiei cu coronavirus din România. Ea a apelat şi la o clinică privată aflată la 200 de kilometri, în Bistriţa, dar şi acolo a fost refuzată categoric.

Cum maternitatea de la spitalul judeţean s-a închis femeia nu a mai putut face niciun control în ultima lună şi nici măcar ecografiile care sunt vitale.

”Trebuia să fac controlul să vadă cum este poziţionat copilul, pentru că el în orice moment îşi poate schimba poziţia şi aşa hotărâm dacă este o naştere naturală sau o cezariană. Trebuia să mai fac consult şi cu inima, să vedem cum stau cu tensiunea şi cu sângele iarăşi.”, a mai povestit ea la A1.ro

Femeia speră ca într-o situaţie de urgenţă să fie totuşi dusă la un spital din judeţ.

Şi nu e singurul caz. Multe alte tinere sunt în aceeaşi situaţie.

O femeie de 29 de ani este la fel de disperată. În plus are şi o sarcină cu probleme.

”Pot să dezvolt complicaţii pe timpul sarcinii oricând. În situaţia în care sunt eu poate să mi se matureze placenta prematur şi nu va mai veni copilul. Eu n-am unde să fac o ecografie, să văd în ce situaţie e sarcina mea. Trebuia să fac ecografie săptămâna asta şi nu am avut unde, pentru că cabinetele sunt închise. Şi aştept.”, a explicat femeia.

Contactat de o echipă de la Antena1, Observator, ministrul Sănăăţii spunea aseară că nu a fost informat despre situaţia femeilor gravide din Suceava.

Situația nu era alta nici astăzi, în grupurile de mame de pe Facebook, zeci de sucevence cerând ajutorul cunoștințelor pentru a fi ghidate către specialiști din celelalte zone, dar care să nu le refuze consultațiile.

“Vă rog mult spuneți-mi o doamnă doctor pediatră bună, unde aș putea merge mâine cu copilul de 2 ani la un control la ea! Aș prefera la privat! Și un număr de telefon dacă aveți. Vă rog mult“, scria o mămică disperată din Suceava.

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CSM Botoșani - CSU Galați 39-29! Victorie la scor în fața unei rivale

Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
60

CSM Botoșani s-a impus în duelul cu CSU Galați din etapa a șasea a Diviziei A. Formația pregătită de Florin Ciubotariu a făcut un meci excelent și a controlat autoritar partida....

CS Mioveni - FC Botoşani 1-1!Al patrulea egal consecutiv

Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
152

FC Botoșani a remizat cu CS Mioveni. Formația locală a reușit să înscrie abia în minutul 91, după ce, cu două minute mai devreme, au ratat o lovitură de la 11 metri.Iată...

O biserică din Botoşani oferă gratuit mere, pe care preotul şi voluntarii le-au cules dintr-o livadă

Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
737

O biserică din Botoşani oferă mere gratuite tuturor credincioşilor care trec prin faţa lăcaşului de cult, pe care preotul şi mai mulţi voluntari le-au cules dintr-o livadă de la marginea mun...