Zeama de varză murată sau moarea de varză este lichidul rezultat din murarea verzei, și este bogată în fermenți, enzime, microorganisme benefice organismului, fiind, totodată, și un miotonic natural.
În scop terapeutic (recomandat si alimentar) se folosește produsul obținut acasă, prin fermentație acidolactică, naturală, la care s-au folosit legume și fructe organice, în saramură, deoarece acest proces păstrează substanțele active, nutritive ale legumelor.
Zeama de varză murată are în compoziția sa vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, magneziu, fier, potasiu, iod, acid lactic - probiotic natural (inhibă micobii dăunători din intestin, restabilește microflora intestinală, ajută organismul să asimileze proteinele şi fierul, fortifică sistemul imunitar) și are calorii negative.
În cele ce urmează vă prezentăm câteva afecțiuni care pot fi ameliorate și combătute cu ajutorul moarei de varză:
- elimină pietrele la fiere - un litru de moare se amestecă cu 400ml de ulei nerafinat și sucul a 4 lămâi. Înainte de a începe tratamentul nu se mănâncă nimic timp de 24 de ore, după care se consumă câte 100ml la fiecare 25 de minute. Metoda poate provoca durere și diaree. După terminarea cantității de amestec se consumă ceai de mușețel și fenicul pentru 2 săptămâni, care se prepară astfel: 2 linguri cu semințe de fenicul râșnite se fierb 10 minute într-un litru de apă, se adaugă 2 linguri cu flori de mușetel, se acoperă cu capac și se stinge focul. Se lasă 25 de minute, se strecoară, iar peste plante se mai toarnă un litru de apă și se aduce până la punctul de fierbere. Se lasă la răcit, se strecoară și se consumă pe parcursul unei zile în loc de apă.
- gastrita cu aciditate scăzută, giardioza, litiaza renală și biliară - zilnic, timp de 2-3 săptămâni se consumă câte 150ml de moare, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. În cazul litiazei renale se folosește moare fără sare.
- hemoroizi - se consumă 100ml de moare călduță, cu 20-30 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. Dacă boala are ca simptom și hemoragia, se consumă un pahar, de 3 ori pe zi, alături de salată de varză murată.
- astenie, avitaminoză - un pahar de moare se amestecă cu un pahar de suc de roșii proaspăt (nu conserve), 150 ml apă plată, o lingură de miere și una de suc de lămâie. Se consumă câte un pahar din acest amestec, de 2 ori pe zi.
- diaree - se consumă un amestec din părți egale de moare și suc de roșii
- constipație - se poate consuma o cană de moare în care s-a dizolvat 2 lingurițe de sare grunjoasă sau într-o cană de moare de amestecă o linguriță de drojdie de bere sau o linguriță de crușin și se încălzește ușor. Ambele preparate se consumă dimineața, pe stomacul gol. La nevoie, se poate repeta.
- detoxifiază și menține sănătatea ficatului - se consumă câte 100ml de moare, de 3 ori pe zi, între mese, timp de 6-8 luni. Se folosește moare fără sare.
- gastrită - se consumă moare ușor încălzită înaintea meselor principale, începându-se cu 100ml și se crește progresiv până când se ajunge la 2 pahare pe zi. Se folosește moare fără sare.
- răgușeală și dureri în piept - se consumă un amestec din părți egale de moare și apă plată, ușor încălzit, de 2-3 ori pe zi.
- diabet - se consumă o treime de cană de moare și apă plată, în proporții egale, cu jumătate de oră înainte de masă, de 3-4 ori pe zi, timp de 21 de zile. Procedeul se poate relua după 7 zile de pauză.
- intoxicația cu alcool - 3 căni de moare se amestecă cu 3-4 cepe tăiate mărunt, o lingură de pastă sau suc de roșii, sare, zahăr și piper după gust. Se bea inițial jumătate de pahat de amestec, și restul pe parcursul unei zile.
- ajută digestia - are efect digestiv. Înainte de masă se consumă jumătate de cană de moare, iar cealaltă jumătate se consumă în timpul mesei, cu înghițituri mici.
- ulcer - se consumă o cană, de 3-4 ori pe zi. Se folosește moare fără sare.
- obezitate, slăbit - accelerează arderile din organism, și, implicit, arderea grăsimilor și echilibrează apetitul.
- greață - se consumă 1-3 căni pe zi.
- oboseală - are efect neurotonic.
- circulație deficitară, febră - se consumă 1-2 pahare de moare pe zi.
- colesterol, arteroscleroză, hipotensiune - se consumă 3 căni pe zi, dimineața, la prânz și seara.
- cancer - previne cancerul la sân, colon dacă este consumtă regulat.
- sistem nervos, îmbătrânire, memorie - datorită vitaminei B12 încetinește procesele cauzate de îmbătrânire.
- impotență - se consumă de 2 ori pe zi câte o cană de moare sau varză murată.
- migrene, dureri de cap - se consumă 100ml de moare.
Oana Hîncu
doxologia.ro
UTIL: Zeama de varză murată - aplicații terapeutice
Stiri Botosani Friday, 7 March 2014 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Zeci de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână!
astăzi, 18:40
De la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 160 de evenimente, majoritatea sesizate pri...
Invitatul de la Știri: Mihaela-Viorica Stoiciuc - candidat pentru Senatul României din partea Partidului România în Acțiune (video)
astăzi, 18:03
"Invitatul de la Știri" a fost astăzi Mihaela-Viorica Stoiciuc, candidat pentru Senatul României din partea Partidului România în Acțiune (CMF 11240040) Interviul a inc...
Elevi și cadre didactice ale unui renumit colegiu din Botoșani, participanți în cadrul unui proiect de formare profesională în Spania! (foto)
astăzi, 17:50
În perioada 21 octombrie-2 noiembrie 2024, 21 de elevi și 3 profesori de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” au participat la o mobilitate VET (Formare Profesională) ...