Un verdict SOC arunca in aer cea mai importanta institutie din Moldova!

Un verdict SOC arunca in aer cea mai importanta institutie din Moldova!
Institutia gestioneaza fonduri care depasesc 1 miliard de euro. Cu toate acestea, directorul si trei dintre adjunctii sai au fost condamnati la inchisoare pentru ca si-au dat girul ca o firma sa foloseasca acte false pentru a obtine o finantare europeana.

Ieri, magistratii Judecatoriei Bacau au pronuntat sentinta in dosarul in care directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est este acuzat ca a ajutat o firma sa obtina fonduri europene in valoare de 162.000 de euro. Complicii lui Constantin Apostol, inclusiv patroana firmei care a obtinut fondurile europene, au fost pedepsiti de justitie.

Astfel, Gabriela Ciubotariu, directorul firmei Inter Print SRL, din Bacau, a fost condamnata tot la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru savarsirea infractiunii de "folosire ori prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei".

De asemenea, aceasta a fost condamnata si la un an de inchisoare pentru uz de fals. In cazul acesteia, pedepsele s-au contopit si au rezultat 2 ani de inchisoare cu suspendare. Mai trebuie precizat ca magistratii bacauani au hotarat ca societatea comerciala SC Inter Print SRL sa plateasca o amenda penala de 54.000 lei si i-au interzis acesteia sa mai participa la licitatii pentru atribuirea unor contracte organizate de institutii publice. Si subordonatii lui Apostol au fost condamnati.  

Romeo Sauciuc, seful biroului de asistenta tehnica si relatia cu Autoritatea de Management a Programului Operationa Regional (AMPOR), a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani cu suspendare pentru complicitate la savarsirea infractiunii de obtinere de fonduri europene cu documente false. Seful biroului de evaluare, selectie si contractare din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Ionel Popa, a fost condamnat pentru complicitate la obtinerea de fonduri europene cu acte false.

Mana dreapta a lui Apostol, Gheorghe Harja, considerat director adjunct al ADR Nord-Est, cu functia oficiala de director al Directiei Organism Intermediar al POR, a primit 2 ani de inchisoare pentru complicitate la aceeasi infractiune. Si, dupa cum s-a mai precizat, si Constantin Apostol a primit 2 ani de inchisoare cu suspendare, tot pentru complicitate la savarsirea infractiunii de obtinere de fonduri europene cu documente false.

De asemenea, judecatorii bacauani au decis ca toti inculpatii, inclusiv firma Inter Print, sa ramburseze bugetului Uniunii Europene suma de 689.581 de lei, reprezentand prejudiciul calculat in acest dosar. Este vorba despre fondurile europene obtinute ilegal de firma Inter Print, la care se adauga dobanzi si penalitati.   Contactat de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Constantin Apostol a refuzat sa comenteze.

Firma Inter Print SRL este din Bacau. In dosarul instrumentat de procurorii DNA Bacau, este vorba despre faptul ca Gabriela Ciubotariu, administratorul firmei, a folosit documente false pentru a-si moderniza o tipografie cu fonduri europene, iar sefii ADR Nord-Est au stiut acest lucru si au aprobat dosarul de finantare.

Sursa: Buna Ziua Iasi

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rareș Prisacariu, printre prezentatorii unei gale la care nominalizați sunt Patriarhul României, președintele Academiei și Leon Dănăilă!

astăzi, 08:45
21

Ediția a XIII-a a Premiilor Radar de Media, sub genericul „Valori Contemporane”, va avea loc la Sala Luceafărul din bucurești, pe 11 iulie 2024.Printre nominalizații la categoria P...

Oficial de la MapN, despre aparatul de zbor fără pilot descoperit în județul Botoșani: ”A rezultat că...”

astăzi, 08:18
122

Cu privire la informațiile referitoare la aparatul de zbor fără pilot descoperit în luna februarie în județul Botoșani, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:&Icir...

Sfințire de paraclis și hram la Mănăstirea Coșula. Ierodiacon hirotonit preot, starețul a primit ”Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” (Foto)

astăzi, 07:42
160

Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și ...