UTIL: Vrei sa obtii cazierul fiscal? Vezi NOILE formulare pe care trebuie sa le completezi

UTIL: Vrei sa obtii cazierul fiscal? Vezi NOILE formulare pe care trebuie sa le completezi
Ministerul Finantelor vrea sa modifice formularele necesare pentru solicitarea si comunicarea datelor inscrise in cazierul fiscal, potrivit unui proiect de ordin publicat in dezbatere publica de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Astfel, ar putea fi modificate cererea de eliberare a certificatului de cazier fiscal, precum si celelalte formulare privind inscrierea datelor in cazierul fiscal sau rectificare acestora.

Proiectul de ordin MFP a fost necesar in conditiile in care, la inceputul lunii septembrie, Guvernul a adus modificari importante in organizarea si functionarea cazierului fiscal prin OG 25/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.628 din data de 2 septembrie 2011.

Noile reglementari vizeaza diferentierea termenului in care se radiaza faptele si situatiile care atrag inscrierea in cazierul fiscal, in functie de gravitatea faptei savarsite de catre contribuabil.

Astfel, faptele inscrise in cazierul fiscal sanctionate drept contraventii se scot din cazierul fiscal daca respectivii contribuabili nu au mai savarsit fapte de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal intr-o perioada de 1 an de la data ramanerii definitive a ultimului act prin care au fost sanctionate aceste fapte, cu conditia achitarii cuantumului amenzilor contraventionale.

In situatia in care cuantumul amenzilor nu a fost achitat in aceasta perioada, scoaterea din evidenta se realizeaza la data achitarii amenzilor sau dupa implinirea unui termen de 5 ani de la data ramanerii definitive a ultimului act prin care au fost sanctionate aceste fapte.

Pentru contraventiile la regimul produselor accizabile, pentru scoaterea din cazierul fiscal nu are relevanta achitarea amenzilor aplicate, fiind aplicabila vechea regula de scoatere din cazier, respectiv dupa trecerea unei perioade de 5 ani de la data ramanerii definitive a actului prin care au fost sanctionate aceste fapte.

De asemenea, datele privind atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent se scot din cazierul fiscal la data stingerii creantelor fiscale datorate ca urmare a atragerii raspunderii solidare, insa nu mai devreme de 1 an de la data comunicarii deciziei organului fiscal competent ramase definitiva in sistemul cailor administrative sau judiciare de atac. In situatia in care creantele fiscale nu au fost stinse in termen de 5 ani de la comunicarea deciziei, scoaterea din evidenta se realizeaza incepand cu aceasta data.

In ceea ce priveste datele privind inactivitatea fiscala inscrise in cazierul fiscal al persoanei juridice declarate inactive si al reprezentantilor legali ai acesteia, ele se scot din cazierul fiscal al acestora in functie de motivul declararii starii de inactivitate fiscala.

Spre exemplu, pentru contribuabilii declarati inactivi fiscal pentru ca nu si-au depus declaratiile fiscale, datele privind inactivitatea fiscala se scot din cazierul fiscal al persoanei juridice inactive si al reprezentantilor legali la data reactivarii contribuabilului.

Pentru contribuabilii declarati inactivi fiscal deoarece s-a sustras de la inspectia fiscala, datele privind inactivitatea fiscala se scot din cazierul fiscal al persoanei juridice inactive si al reprezentantilor legali dupa implinirea unui termen de 3 luni de la data reactivarii contribuabilului.

Avand in vedere aceste modificari, Ministerul Finantelor a considerat necesara aprobarea unor noi formulare pentru actualizarea informatiilor inscrise in cazierul fiscal, inclusiv pentru scoaterea faptelor si situatiilor inscrise. Nu scapa de modificari (minore, ce-i drept), nici cererea de eliberare a certificatului de cazier fiscal.

Mai exact, ordinul propus de Finante aproba noile modele ale formularelor:
a) 500 "Fisa de inscriere in cazierul fiscal"
b) 501 "Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal";
c) 502 "Cerere de eliberare a certificatului de cazier fiscal";
d) 503 "Cerere de rectificare a datelor inscrise in cazierul fiscal";
e) 504 "Certificat de cazier fiscal" si anexa;
f) 505 "Fisa de inscriere in cazierul fiscal a atragerii raspunderii solidare cu debitorul declarat
insolvabil sau insolvent";
g) 506 "Fisa de inscriere in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscala";
h) 507 "Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind atragerea raspunderii solidare cu
debitorul declarat insolvabil sau insolvent";
i) 508 "Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscala".

Proiectul de Ordin MFP mai precizeaza ca fisa de inscriere in cazierul fiscal si fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal se completeaza si se editeaza numai cu ajutorul programului de asistenta.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
184

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
186

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
269

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...