UTIL: Un nou formular pentru declaratia 010. Vezi ce se modifica!

UTIL: Un nou formular pentru declaratia 010. Vezi ce se modifica!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat in dezbatere publica un proiect de ordin prin care modifica declaratia 010. Formularul va contine rubrici noi care sa dea posibilitatea firmelor infiintate in cursul anului de a opta pentru depunerea trimestriala a declaratiei fiscale unice.

Guvernul a modificat Codul fiscal la inceputul lunii septembrie, prin OG 30/2011, stabilind ca anumite entitati sa depuna trimestrial declaratia fiscala unica 112. Este vorba despre:

•asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, persoanele juridice, cu exceptia institutiilor publice care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
•persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, persoanele fizice care exercita profesii liberale, precum si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca;
•persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
•persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care in anul anterior au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv.

Conform modificarilor din Codul fiscal, si firmele infiintate in cursul anului pot opta pentru depunerea trimestriala a declaratiei fiscale unice incepand cu anul infiintarii daca, odata cu declaratia de inregistrare fiscala, declara ca in cursul anului estimeaza un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si, dupa caz, urmeaza sa realizeze un venit total de pana la 100.000 euro.

Prin noul formular 010, ANAF pune in practica tocmai aceste reglementari. Mai exact, in noul model al declaratiei 010 se introduc in vectorul fiscal informatii privind venitul total estimat si numarul mediu de salariati estimat, pentru entitatile infiintate in cursul anului, iar pentru contributiile sociale si impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor, se introduce perioada fiscala de declarare trimestriala.

De asemenea, pentru a se pune in aplicare facilitatile fiscale precizate anterior si pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, proiectul de Ordin ANAF modifica si formularul de inregistrare fiscala a acestora, si anume formularul 070.

Cine completeaza si depune formularele 010 si 070

Potrivit ANAF, formularul 010 se completeaza de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica. Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior. Documentul se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor.

In ceea ce priveste formularul 070, acesta se completeaza de catre persoanele fizice romane sau straine care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

La fel ca in cazul declaratiei 010, si 070 se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.

Amebele formulare se completeaza in dublu exemplar, cu majuscule. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.


avocatnet.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
18

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
17

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
36

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...