UTIL - Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real, pana la 2 februarie!

Contribuabilii care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie sa depuna, la organul fiscal competent, o cerere si o Declaratie privind venitul estimat, pana pe data de 2 februarie.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real presupune, in principiu, ca venitul net se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului.

Contribuabilii care pot opta pentru stabilirea venitului net in sistem real sunt cei care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole sau din cedarea folosintei bunurilor (sub 5 contracte de inchiriere).

Optiunea de a determina venitul in sistem real se poate face pana la data de 2 februarie, in cazul contribuabililor care au desfasurat o activitate si in anul precedent, prin depunerea unei Cereri la organul fiscal competent.

Totodata, cei care opteaza pentru aceasta modalitate de stabilire a venitului net trebuie sa depuna si o Declaratie privind venitul estimat – Formularul 220, pana la 2 februarie.

Optiunea va fi obligatorie pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se va considera reinnoita pentru o noua perioada daca nu se depune o cerere de renuntare.

Determinarea venitului net in sistem real poate constitui un avantaj, in sensul ca venitul asupra caruia se aplica impozitul poate diferi. Spre exemplu, in cazul inchirierii unui apartament, cota de impozit pe venit de 16% se aplica asupra venitului net, care se stabileste prin scaderea unei cote de 25% aplicata asupra venitului brut. In sistemul real, venitul net se va stabili prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate pentru reparatiile si intretinerea spatiului.

In categoria acestor cheltuielilor nu intra facturile pentru utilitati. In cazul in care activitatea incepe in cursul anului fiscal, Cererea trebuie depusa in termen de 15 zile de la inceperea activitatii. Renuntarea la optiune se poate face prin depunerea unei cereri, tot in acest termen, adica pana la 2 februarie.

Trebuie mentionat faptul ca renuntarea se poate face numai dupa expirarea perioadei de doi ani, prevazuta de Codul Fiscal.

Declaratia privind venitul estimat – Formularul 220

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din mai multe surse depun cate o declaratie estimativa pentru fiecare sursa de venit. In plus, persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit care le revine din asociere.

In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere, depun cate o declaratie estimativa pentru fiecare sursa. In situatia inchirierii bunurilor detinute in comun, fiecare coproprietar completeaza si depune cate o declaratie privind veniturile estimate, corespunzator cotei care ii revine din proprietate.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole impuse in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, vor depune cate o declaratie pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate in a carei raza teritoriala se afla terenul. In cazul in care in raza teritoriala a aceleiasi localitati se afla mai multe terenuri, se va depune o singura declaratie de impunere.

De asemenea, persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit care le revine din asociere.

Declaratia 220 se completeaza in doua exemplare, din care, unul ramane la contribuabil. Celalalt exemplar se depune la:

a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;

b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Concluzia lui Liviu Ciobotariu, după Dinamo - FC Botoșani 2-2!

astăzi, 08:18

Pentru „Câinii Roșii” au marcat Astrit Selmani (minutul 28) și Dennis Politic (minutul 71), în timp ce pentru moldoveni au înscris Lorand Fulop (minutul 77) și Eduard ...

Calendar Ortodox: Cinstim astăzi Sf. Cuv. Hariton Mărturisitorul; Sf. Proroc Baruh; Sf. Cuv. Neofit Zăvorâtul din Cipru

astăzi, 08:00

A fost prins în timpul împăratului Aurelian (270-275), supus supliciilor şi întemniţat. Pentru că a avut curajul să-i înfrunte pe păgâni şi pentru că a mărturisi...

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

Friday, 27 September 2024

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...