UTIL: Obligatii fiscale privind impozitul pe venit si contributiile sociale, in februarie

UTIL: Obligatii fiscale privind impozitul pe venit si contributiile sociale, in februarie
Potrivit Calendarului impozitului pe venit si al contributiilor sociale, pe anul 2009, persoanele fizice si angajatorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii fiscale, in luna februarie:

2 februarie 2009

Depunerea Cererii pentru optiunea de a determina venitul net in sistem real, odata cu Declaratia privind venitul estimat - Formular 220 - sau depunerea Cererii pentru renuntarea in anul 2009 la optiunea de determinare a venitului net in sistem real, in situatia in care au fost impusi in sistem real timp de 2 ani consecutivi, de catre:

- Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit;

- Contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala;

- Contribuabilii care desfasoara anumite activitati agricole: cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;

- Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (sub 5 contracte de inchiriere). Mai multe informatii despre optiunea determinarii venitului net in sistem real puteti citi aici.

25 februarie 2009 

Impozitul si contributiile aferente salariilor:

a. Calculul, retinerea si virarea impozitului pe venitul persoanelor fizice (impozitul pe salarii), precum si Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidat - Formular 100 - pentru luna precedenta, de catre contribuabilii persoane juridice sau fizice care retin la sursa impozitul pe venit. Se declara si impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti.

De la plata lunara a impozitului pe salarii, fac exceptie:

- contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente ( trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului);

- asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice (semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului).

b. Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale - Formular 102 - pentru luna precedenta, de catre platitorii de contributii carora le revin obligatii de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale cuprinse in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, cu exceptia celor care au obligatii fiscale trimestrial sau semestrial.

c. Depunerea Declaratiei privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoane fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania - Formular 224 - pentru luna precedenta.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum se distribuie gratuit pastilele cu iod și de unde pot fi ridicate

Marţi, 9 August 2022
156

După cum s-a stabilit în iunie, persoanele cu vârsta de până la 40 de ani pot primi comprimate cu iodură de potasiu, ce vor putea fi utilizate în cazul apariției unor accid...

Gheorghe Hagi, categoric după remiza din FC Botoșani – Farul: „Meritam să câștigăm! A fost unul dintre cele mai bune meciuri”

Marţi, 9 August 2022
100

Gheorghe Hagi, managerul tehnic al echipei Farul Constanța, s-a declarat mulțumit de atitudinea elevilor săi în meciul cu FC Botoșani, însă este de părere că echipa sa ar fi meritat...

Marcel Ciolacu amenință cu alegeri anticipate dacă nu ajunge prim-ministru la vară

Marţi, 9 August 2022
56

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, într-o conferință de presă la Parlament, că dacă nu se va face rotativa în ceea ce privește premierul, „nu e altă variantă...