UTIL: Cum vă alegeţi becurile economice

Chiar dacă 30% dintre locuitorii oraşelor mari optează tot pentru becurile incandescente, cele economice le-ar putea aduce o factură de electricitate cu zece la sută mai "ieftină". Aşa susţin specialiştii în domeniu, care citează un studiu recent, potrivit căruia, doar 18% dintre rezidenţii oraşelor cu peste 50.000 de locuitori şi-au înlocuit toate becurile incandescente din gospodării cu unele e conomice.

În plus, cercetarea realizată de Daedalus Millward Brown arată că 51% dintre respondenţi au înlocuit parţial sursele de lumină din casă, scrie Evenimentul Zilei.

De ce e mai eficient un bec economic?

Însă, susţin specialiştii, deşi pentru producerea unui bec economic e nevoie de mai multă energie decât pentru fabricarea unuia incandescent, efectul economisirii apare la utilizare.

În primul rând, un bec economic durează de cinci-zece ori mai mult decât unul clasic. E drept că "vârsta" unui astfel de bec - sensibil la fluctuaţiile de curent - de pinde şi de calitatea reţelei de energie electrică.

Diferenţa de calitate se simte şi în preţ. În vreme ce un bec incandescent costă 1-2 lei, unul economic poate ajunge şi la 15 lei. Dar, susţine Raul Pop, directorul Recolamp - singura organizaţie specializată în gestionarea deşeurilor din surse de lumină -, înlocuirea becurilor clasice cu cele e conomice aduce o economie de 10% la factura de electricitate.

Acesta avertizează că şi becurile economice diferă în funcţie de producător şi că, pentru calitate şi siguranţă, ar trebui achiziţionate corpuri de iluminat produse de branduri cunoscute.

Ce trebuie să urmăriţi

Oricum, atunci când vă hotărâţi pentru becuri economice, trebuie să vă gândiţi în primul rând ce fel de lumină preferaţi. Aşadar, dacă preferaţi lumina rece, atunci trebuie să cumpăraţi be curi economice pe al căror ambalaj scrie "day light".

Dacă vreţi lumină caldă, atunci alegeţi becuri cu ambalaje inscripţionate "warm light". "Din păcate, nu toţi producătorii de becuri scriu pe ambalaj ce fel de becuri sunt", spune Raul Pop.

În orice caz, dacă doriţi să aveţi parte de o lumină puternică, specialiştii în domeniu sugerează să căutaţi pe ambalaj numărul de lumeni, care, pentru asta, ar trebui să treacă de 1.000.

Apoi, după ce v-aţi decis asupra unui model, încercaţi-l la bancul de probe al magazinului, mai ales că becurile sunt produse fragile şi se pot sparge uşor, scriu jurnalistii de la evz.ro.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani, neiertătoare cu persoanele fizice și agenții economici „certați” cu gestionarea corectă a deșeurilor!

astăzi, 14:15

De asemenea,15 sancțiuni au fost aplicate pentru 12 operatori economici, din care 9 au fost avertismente și 7 amenzi contravenţionale în valoare totală de 300.000 lei. Patru persoane fizi...

Astăzi se aprinde iluminatul festiv în municipiul Botoșani!

astăzi, 14:00

Dacă în anii trecuți iluminatul festiv debuta pe 6 decembrie, când copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae, de această dată va fi pornit pe 30 noiembrie, când îl sărbă...

Efective de jandarmi, poliție și pompieri suplimentate la evenimentele din acest sfârșit de săptămână!

astăzi, 13:39

De asemenea, vor fi asigurate ordinea și siguranța publică la competițiile sportive sau la manifestările cu participare numeroasă, prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României,...