UTIL: Cum decongelam corect alimentele

Cateva sfaturi practice, care sa va ajute in bucatarie, sunt mai mult decat binevenite. Pentru a nu pierde din proprietatile alimentelor, iata cateva sfaturi practice pentru decongelarea corecta a alimentelor.

Decongelarea la frigider

Temperatura ideala pentru decongelare este de aproximativ 4 grade Celsius. Asa ca, cea mai indicata declongelare este cea la frigider. Carnea rosie se tine aproximativ 8 ore (1/2 kg), carnea alba (peste, pui) – 4 ore (1/2 kg), fructe si legume – 6 ore (1/2 kg).

Decongelarea la apa rece

Decongelarea în apă este recomandată în special pentru legume si fructe congelate. Timpul necesar este mult mai redus fată de decongelarea in frigider. Aceasta metoda se poate aplica si celorlalte tipuri de alimente atunci când nu aveti timp pentru metoda decongelării la rece. Pastrand proportiile (1/2 kg), carnea rosie se decongeleaza in 4 ore, carnea alba in 2 ore, fructe si legume – 1 ora. 
 
Decongelarea la microunde

Decongelarea la microunde este cel mai rapid mod de decongelare, dar si cel mai controversat. Aerul fierbinte poate contribuie la dezvoltarea bacteriilor, asta daca temperatura si timpul nu sunt reglate corespunzator. Alimentele se introduc în cuptorul de microunde fără ambalaj, într-un vas ce poate fi folosit la microunde. Timpul de decongelare este calculat automat de cuptorul cu microunde după ce se selectează programul de decongelare (defrost), tipul de aliment si greutatea. Pentru cuptoarele care nu au mod de decongelare, se alege puterea cea mai mica.
Pentru o dezghetare uniformă, întoarceti alimentele pe ambele  parti. Dacă nu sunteti sigur de timpul de decongelare, fixati un timp mai mic si verificati starea alimentelor. In cazul in care miezul este încă înghetat, mai băgati o dată vasul la microunde.

Decongelarea in apa fierbinte

Acest procedeu este recomandat in cazul fructelor de mare. Pentru ca nu au sange, fructele de mare se decongeleaza prin soc termic. Se scufunda fructele de mare in apa clocotita cu ajutorul unei site. Nu se tin mai mult de 2-3 minute. Verificati prin apasare daca s-au dezghetat. Daca le lasati prea mult fructele de mare capata o consistenta ca de cauciuc si nu mai sunt bune de consum.

sfatulparintilor.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

27 iulie: Încep la Ipotești Atelierele de interpretare a textului CreativLit, ediția a VII-a! (Foto)

Saturday, 26 July 2025

Programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani i...

Lecții de siguranță: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! (Foto)

Saturday, 26 July 2025

Curiozitate, soare și entuziasm, trei cuvinte care descriu pe deplin întâlnirea de vineri după-amiază a jandarmilor botoșăneni cu tinerii participanți la cea de-a patra serie a Progr...

A plecat de acasă și nu s-a mai întors: Rodica este de negăsit!

Saturday, 26 July 2025

La data de 25.07.2025, orele 15:47, lucrătorii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, au fost sesizați despre faptul că Agavriloae Rodica Gabriela de 23 ani, a plecat de la dom...