Cateva sfaturi practice, care sa va ajute in bucatarie, sunt mai mult decat binevenite. Pentru a nu pierde din proprietatile alimentelor, iata cateva sfaturi practice pentru decongelarea corecta a alimentelor.
Decongelarea la frigider
Temperatura ideala pentru decongelare este de aproximativ 4 grade Celsius. Asa ca, cea mai indicata declongelare este cea la frigider. Carnea rosie se tine aproximativ 8 ore (1/2 kg), carnea alba (peste, pui) – 4 ore (1/2 kg), fructe si legume – 6 ore (1/2 kg).
Decongelarea la apa rece
Decongelarea în apă este recomandată în special pentru legume si fructe congelate. Timpul necesar este mult mai redus fată de decongelarea in frigider. Aceasta metoda se poate aplica si celorlalte tipuri de alimente atunci când nu aveti timp pentru metoda decongelării la rece. Pastrand proportiile (1/2 kg), carnea rosie se decongeleaza in 4 ore, carnea alba in 2 ore, fructe si legume – 1 ora.
Decongelarea la microunde
Decongelarea la microunde este cel mai rapid mod de decongelare, dar si cel mai controversat. Aerul fierbinte poate contribuie la dezvoltarea bacteriilor, asta daca temperatura si timpul nu sunt reglate corespunzator. Alimentele se introduc în cuptorul de microunde fără ambalaj, într-un vas ce poate fi folosit la microunde. Timpul de decongelare este calculat automat de cuptorul cu microunde după ce se selectează programul de decongelare (defrost), tipul de aliment si greutatea. Pentru cuptoarele care nu au mod de decongelare, se alege puterea cea mai mica.
Pentru o dezghetare uniformă, întoarceti alimentele pe ambele parti. Dacă nu sunteti sigur de timpul de decongelare, fixati un timp mai mic si verificati starea alimentelor. In cazul in care miezul este încă înghetat, mai băgati o dată vasul la microunde.
Decongelarea in apa fierbinte
Acest procedeu este recomandat in cazul fructelor de mare. Pentru ca nu au sange, fructele de mare se decongeleaza prin soc termic. Se scufunda fructele de mare in apa clocotita cu ajutorul unei site. Nu se tin mai mult de 2-3 minute. Verificati prin apasare daca s-au dezghetat. Daca le lasati prea mult fructele de mare capata o consistenta ca de cauciuc si nu mai sunt bune de consum.
sfatulparintilor.ro
UTIL: Cum decongelam corect alimentele
Stiri Botosani Friday, 14 September 2012 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Valeriu Iftime (PNL): „Nu, nu sunt în Congo, într-un loc uitat de lume. Sunt chiar aici, în Botoșani”
Thursday, 7 November 2024
„Acest pod chiar există! Am primit multe mesaje de la voi în care îmi semnalați existența unui pod din satul Mateieni care chiar stă să se prăbușească cu locuitorii care sunt...
AJPIS Botoșani: Beneficiarii de alocații și indemnizații vor primi banii începând de mâine!
Thursday, 7 November 2024
Este vorba de 56.036 beneficiari ai alocațiilor de stat pentru copii și ai indemnizațiilor pentru creșterea copiilor. Suma totală platită este de 31.185.104 de lei. Beneficiarii acestor sume ...
PNL Botoșani, Alexandru Dumitriu: „Vom avea provocări, dar sunt încrezător că, lucrând împreună, le putem transforma în oportunități de creștere și progres”
Thursday, 7 November 2024
„Stimați colegi, dragi dorohoieni, Să fiu învestit în funcția de consilier local în orașul Dorohoi nu este doar o onoare, ci și o obligație pe care o port cu drag &ici...