UTIL - Ce risca micii patroni care isi umfla cheltuielile

Nu luaţi nicio decizie de eficientizare a activităţii până nu citiţi Codul Fiscal sau până când nu consultaţi un specialist: puteţi să pierdeţi bani sau chiar să fiţi acuzat de evaziune fiscală.

Soluţiile pentru reducerea costurilor şi pericolele care pot apărea când încercaţi să plătiţi un bir mai mic la stat

Soluţiile avocaţilor pentru reducerea costurilor

"Trebuie să facem o analiză din toate punctele de vedere ale afacerii: juridic, economic, comercial, contabil şi fiscal şi numai după aceea să alegem o variantă optimă de funcţionare", afirmă Luminiţa Ristea, partener la compania de consultanţă Nexia International.

La rândul său, avocatul Gabriel Biriş spune că principalele pericole cu care se vor confrunta firmele şi în 2010 sunt cererea scăzută şi clienţii rău-platnici. "Recomandarea mea este să nu livreze companiilor despre care ştiu că au probleme fără plată în avans, să nu accepte termene de plată foarte lungi şi să se asigure că au instrumente legale (contracte, documente de recepţie, facturi acceptate) care să le permită recuperarea cât mai rapidă a creanţelor asupra clienţilor", a spus Biriş.

Totodată, companiile nu trebuie să achite impozite mai mari decât strictul necesar. "Pentru aceasta trebuie să se asigure că au toate documentele justificative cerute de lege pentru a putea deduce cheltuielile", spune avocatul. El le recomandă să studieze în Codul Fiscal avantajele neimpozabile, dar deductibile pe care le pot acorda angajaţilor precum bonuri de masă, tichete cadou sau diurne.

"Un alt truc, în special în firmele mici cu puţin personal, în care directorul se ocupă şi de vânzări, este să se împartă fişa postului astfel încât să apară, pe lângă management, şi funcţia de agent de vânzări - în felul acesta, cheltuielile cu combustibilul vor fi deductibile", a precizat Biriş.

EVAZIONIŞTI

Facturile falsificate, pedepsite cu închisoare

Unii consultanţi au avertizat chiar că, odată cu înlocuirea impozitului de 3% pe venit cu cota unică, va înflori afacerea cu facturi fără acoperire, în încercarea micilor întreprinzători de a-şi ascunde profiturile pentru a plăti cât mai puţin la stat. Însă nu trebuie uitate riscurile.

Potrivit avocatului Gabriel Biriş, cei care sunt prinşi că falsifică facturi folosind datele de identificare ale unei firme - ceea ce nu este deloc complicat - ajung după gratii.

În plus, nu toate cheltuielile sunt luate în considerare la calculul profitului. Astfel, mare atenţie la facturile pe care le înregistraţi în contabilitate. Trebuie să discutaţi cu un contabil sau cu un consultant, fie să citiţi Titlul II, articolul 21 din Codul fiscal pentru a afla ce cheltuieli sunt deductibile.

 

 

 

 

 

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alerta meteorologilor de Cod Galben a fost prelungită pentru județul Botoșani!

Friday, 27 December 2024

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de precipitații mixte care depun local polei, valabil până la ora 23:00, pentru județul Botoșani.  Pentru evitarea p...

(P) Ce tip de sticlă să alegi la ferestrele termopan

Friday, 27 December 2024

Cum să alegi cea mai bună sticlă pentru termopane Indiferent dacă doriți să vă îmbunătățiți eficiența energetică sau să permiteti luminii naturale să pătrundă mai mult în...

Ce a pățit un bărbat care a vrut să arunce vechiul frigider la marginea pădurii!

Friday, 27 December 2024

Un bărbat a fost amendat cu 10.000 de lei după ce a fost prins de jandarmii din Maramureș în timp ce abandona un frigider vechi la marginea pădurii, în apropierea pârtiei de schi...