UTIL - Ce risca micii patroni care isi umfla cheltuielile

UTIL - Ce risca micii patroni care isi umfla cheltuielile
Nu luaţi nicio decizie de eficientizare a activităţii până nu citiţi Codul Fiscal sau până când nu consultaţi un specialist: puteţi să pierdeţi bani sau chiar să fiţi acuzat de evaziune fiscală.

Soluţiile pentru reducerea costurilor şi pericolele care pot apărea când încercaţi să plătiţi un bir mai mic la stat

Soluţiile avocaţilor pentru reducerea costurilor

"Trebuie să facem o analiză din toate punctele de vedere ale afacerii: juridic, economic, comercial, contabil şi fiscal şi numai după aceea să alegem o variantă optimă de funcţionare", afirmă Luminiţa Ristea, partener la compania de consultanţă Nexia International.

La rândul său, avocatul Gabriel Biriş spune că principalele pericole cu care se vor confrunta firmele şi în 2010 sunt cererea scăzută şi clienţii rău-platnici. "Recomandarea mea este să nu livreze companiilor despre care ştiu că au probleme fără plată în avans, să nu accepte termene de plată foarte lungi şi să se asigure că au instrumente legale (contracte, documente de recepţie, facturi acceptate) care să le permită recuperarea cât mai rapidă a creanţelor asupra clienţilor", a spus Biriş.

Totodată, companiile nu trebuie să achite impozite mai mari decât strictul necesar. "Pentru aceasta trebuie să se asigure că au toate documentele justificative cerute de lege pentru a putea deduce cheltuielile", spune avocatul. El le recomandă să studieze în Codul Fiscal avantajele neimpozabile, dar deductibile pe care le pot acorda angajaţilor precum bonuri de masă, tichete cadou sau diurne.

"Un alt truc, în special în firmele mici cu puţin personal, în care directorul se ocupă şi de vânzări, este să se împartă fişa postului astfel încât să apară, pe lângă management, şi funcţia de agent de vânzări - în felul acesta, cheltuielile cu combustibilul vor fi deductibile", a precizat Biriş.

EVAZIONIŞTI

Facturile falsificate, pedepsite cu închisoare

Unii consultanţi au avertizat chiar că, odată cu înlocuirea impozitului de 3% pe venit cu cota unică, va înflori afacerea cu facturi fără acoperire, în încercarea micilor întreprinzători de a-şi ascunde profiturile pentru a plăti cât mai puţin la stat. Însă nu trebuie uitate riscurile.

Potrivit avocatului Gabriel Biriş, cei care sunt prinşi că falsifică facturi folosind datele de identificare ale unei firme - ceea ce nu este deloc complicat - ajung după gratii.

În plus, nu toate cheltuielile sunt luate în considerare la calculul profitului. Astfel, mare atenţie la facturile pe care le înregistraţi în contabilitate. Trebuie să discutaţi cu un contabil sau cu un consultant, fie să citiţi Titlul II, articolul 21 din Codul fiscal pentru a afla ce cheltuieli sunt deductibile.

 

 

 

 

 

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
183

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
145

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
1164

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...