UTIL: Ce fel de societati pot plasa forta de munca in strainatate?

Inspectia Muncii informeaza asupra conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca societatile comerciale care selecteaza si plaseaza forta de munca in strainatate, dar si ce obligatii au aceste firme fata de romanii care pleaca sa lucreze in alte tari. Spre exemplu, firmele care plaseaza forta de munca trebuie sa se asigure ca intre cetatenii romani si angajatorii straini se vor incheia contracte de munca in limba romana. Aflati detalii in articolul urmator.
 
Conform legii nr. 156/2000, care reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie:

•sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca",
•sa fie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul.
•sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii,
•sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca,
•sa organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor,
•sa incheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca.

Atentie! Inspectia Muncii subliniaza ca persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate.

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a incheia cu cetatenii romani contracte de mediere. Aceste contracte trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind:

•tariful de mediere,
•durata contractului;
•modul de solutionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agentii au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre cetatenii romani si angajatorii straini si in limba romana.

Inspectia Muncii recomanda persoanelor care vor sa lucreze in strainatate ca, inainte de a apela la serviciile unei societati comerciale care plaseaza forta de munca in alte tari, sa verifice daca firma respectiva este inregistrata la inspectoratul teritorial de munca si daca a fost sanctionata pentru incalcari ale legii.

De asemenea, trebuie sa verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit, conditiile de protectie sociala.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția Botoșani în alertă: Eliza, o copilă de 10 ani, a dispărut de acasă!

Tuesday, 14 January 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 10 ani, din comuna Dimăcheni, care a părăsit domiciliul marți seară, 14 ianuarie, în jurul orei 17:00, i...

În această seară: Acoperișul unei locuințe dintr-o localitate din Botoșani, complet distrus într-un incendiu!

Tuesday, 14 January 2025

S-a întâmplat în această seară. Apelul la 112 a fost făcut chiar de proprietar, care a observat că s-a aprins astereala din lemn. La caz s-au deplasat pompierii militari din c...

Planul BLOCADA: Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore la Botoșani!

Tuesday, 14 January 2025

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea ...