USL estimeaza ca, prin noua lege, primarii vor fi alesi de "9 oameni din 100". Studiu de caz: Catalin Flutur!

USL estimeaza ca, prin noua lege, primarii vor fi alesi de "9 oameni din 100". Studiu de caz: Catalin Flutur!
Liberalii si social-democratii sustin ca alegerea primarilor din primul tur reprezinta o indepartare de la democratie, iar procentele obtinute de la votanti vor fi extrem de mici.

"La alegerile trecute, primarul de Botosani (n.r. Catalin Flutur) a fost ales undeva cu 57-58% de 30% din electoratul botosanean, ceea ce inseamna ca undeva 17-18 botosaneni dintr-o suta l-au votat, iar daca luam actuala incredere de care se bucura, dupa anumite sondaje, este undeva cred in jur de 30%. Daca pastram aceeasi prezenta la vot, de 30%, din primul tur inseamna ca Botosaniul ar putea avea primar ales cu 9%. Actualul primar de Botosani a fost ales de 17-18 botosaneni din 100. Dac mergem cu varianta pesimista pentru botosaneni si mergem cu varianta ca va fi acelasi primar, are sansa sa fie ales de noua oameni din 100, ceea ce este departe de a fi reprezentativ pentru ceea ce inseamna democratie", a declarat Gheorghe Sorescu, vicepresedintele PNL.

Si liberala Catalina Lupascu sustine ca modificarea legii privind alegerea primarilor nu va face decat sa scada legitimitatea primarilor.

"Din punctul nostru de vedere, aceasta lege afecteaza grav firava democratie din Romania. Cu siguranta legitimitatea primarilor va fi scazuta, deoarece vom avea primari alesi cu 15-20% din voturile comunitatii locale. Ba mai mult, nu mai putem discuta la ora actuala de o democratie, avand in vedere ca actuala guvernare nu face altceva decat sa schimbe regulile jocului in timpul jocului, in functie de voturile pe care si le planifica a le avea la alegerile din 2012. Pacat ca acest lucru se intampla, mai ales ca primarii sunt cei mai importanti exponenti ai comunitatii locale si ei ar trebui sa se bucure de increderea intregii comunitati", a spus Catalina Lupascu.

La randul sau, social-democratul Gabriel Oprisanu sustine: "Este clar o indepartare de la democratie si dau exemplul Botosaniului. Cred ca toata lumea a analizat rezultatul votului trecut si am constatat ca din numarul total al celor inscrisi cu drept de vot pe listele din municipiul Botosani, primarul Catalin Flutur a fost ales cu 17%, in conditiile in care acest lucru s-a intamplat in turul 2. Prin aceasta noua modificare legislativa, practic alegerea primarului municipiului Botosani se va face cu mult mai putin, ceea ce din punctul meu de vedere este o indepartare de la democratie. Vom avea primar cu foarte putine procente, nu stiu in ce masura este benefic pentru democratie acest lucru".
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
24

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
373

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...