Urmează noi concedieri şi creşteri de preţuri, avertizează managerii români

Noi concedieri şi alte creşteri de preţuri. Asta prevăd managerii firmelor româneşti până în toamnă, din cauza scăderii activităţii economice ce se va înregistra în toate domeniile.

Managerii firmelor româneşti anticipează că în iulie-septembrie se va înregistra o scădere a activităţii economice în toate domeniile de activitate, care va atrage concedieri şi va fi dublată de creşteri de preţuri, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică (INS), directorii companiilor din industria prelucrătoare estimează o scădere moderată a producţiei până în septembrie, soldul conjunctural fiind de -6%, mai slab decât cel din sondajul din iunie, de +2%.

Companiile din acest sector se aşteaptă la continuarea concedierilor (sold conjunctural -13%), mai ales în cazul întreprinderilor foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi (-16%). Cele mai afectate domenii ar urma să fie fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; metalurgie şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -40%  şi respectiv -32%).

Pentru preţurile produselor industriale, managerii prognozează o creştere a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Directorii firmelor au rămas destul de sceptici cu privire la evoluţia sectorului construcţiilor, unde se aşteaptă la o scădere moderată a producţiei (sold conjunctural -10%, faţă de -3% în iunie) şi o scădere a comenzilor (sold -17%). Şi în acest sector, disponibilizările vor continua (sold -17%), în special în întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. Cât priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere a acestora.

În ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul, managerii din sector şi-au înrăutăţit estimările, mizând pe o scădere a activităţii economice până în septembrie (sold conjunctural -24%), pe fondul diminuării vânzărilor (-15%) şi comenzilor (sold conjunctural -16%). În plus, directorii iau în calcul noi concedieri (sold conjunctural -14%) şi estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +51%).

În servicii, managerii se aşteaptă la o scădere moderată a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -10%, faţă de -8% luna trecută. Drept urmare, companiile vor continua să îşi reducă personalul (-16%), mai ales întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +13%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul respondenţilor cu răspunsuri pozitive şi cel al aşteptărilor negative, indicând percepţia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative din industria prelucrătoare (2.151 firme), construcţii (1.671), comerţ cu amănuntul (2.110) şi servicii (2.546), cu marjă de eroare de +/- 5%.


Money.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine sunt cetățenii care nu sunt obligați de instituțiile fiscale să plătească contribuția la sănătate!

astăzi, 08:50

Potrivit ANAF, aceste categorii sunt definite în modificările aduse actelor normative la Legea nr.95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, precum și în Codul fiscal. ...

Povești la cafea: Cum l-am iertat pe nenea Ticu!

astăzi, 07:55

Eu l-am iertat pe nenea Ticu. În primul rând, "clientul nostru, stăpânul nostru ". Nu în ultimul rând, avea un fel deosebit de a fi, de a vorbi. Era charismati...

Tânăr de 23 de ani, dependent de insulină, primit la Casa Nicolae, după ce a fost alungat de familie!

astăzi, 07:31

Aceștia sunt oameni bolnavi, fără venituri, fără un acoperiș deasupra capului și fără familii care să le ofere sprijinul de care au nevoie. Poate părea greu de crezut, dar foarte mulți din...