Următoarea țintă a ANAF: persoanele fizice

Următoarea țintă a ANAF: persoanele fizice

Inspecţiile fiscale derulate de ANAF vor viza din ce în ce mai mult persoanele fizice, fie că au venituri mari, fie că au venituri mici, a declarat recent Irina Nistor, director PwC România, citată de Hotnews.

„De complexitatea cazului depinde cât de anevoiasă devine o altă declaraţie despre care nu ştiu câţi dintre dvs. aţi auzit, pentru că ea nu este solicitată decât în cadrul unei inspecţii, anume „Declaraţia de patrimoniu şi venituri”. Este o Declaraţie stufoasă de 16 pagini care trebuie documentată temeinic”, a declarat Nistor, scrie Hotnews.

Potrivit specialistului în fiscalitate, românii trebuie să ştie că Fiscul poate cere documente  pentru fiecare bun cumpărat.

„Noi considerăm că atât timp cât există o evidenţă foarte clară la nivelul persoanei fizice, deşi poate nu suntem obişnuiţi să ne ţinem o situaţie a veniturilor şi a cheltuielilor, trebuie să ne obişnuim să facem acest lucru pentru că o evidenţă clară ne ajută să trecem cu bine peste o inspecţie fiscală”, a adăugat Nistor, recomandându-le cetăţenilor să se conformeze voluntar, chiar dacă această conformare voluntară nu îi scapă de inspecţia fiscală, ci doar îi ajută să o finalizeze mai repede.

ANAF face periodic analize de risc asupra persoanele fizice, demarând sute de controale în urma acestora.

În scopul verificării persoanelor fizice, a fost înfiinţată, în anul 2011, Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice. De asemenea, potrivit unui prim proces de selecţie stabilit de această Direcţie, următoarele persoane fizice pot deveni subiect de control: asociaţi/acţionari care au împrumutat firme cu cel puţin 200.000 lei; persoane fizice ce achiziţionează bunuri sau imobile în valoare de cel puţin 70.000 euro; persoane fizice ce deţin depozite bancare de cel puţin 150.000 lei/an; persoane fizice care au cumpărat autoturisme în valoare de cel puţin 25.000 euro.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
754

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
71

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
296

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...