Unitățile de învățământ, în atenția jandarmilor botoșăneni. Consumatori de droguri descoperiți în curtea unei grădinițe!

Asigurarea unui climat corespunzător de siguranţă publică în zona celor 11 unităţi de învăţământ din zona de responsabilitate a fost una dintre prioritățile jandamrilor botoșăneni în anul școlar 2016.2017, desfăşurând activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea  faptelor antisociale atât prin aplicarea cu fermitate a prevederilor legale în vigoare, cât şi prin desfăşurarea unor activităţi preventiv-educative şi de antivictimizare în instituţiile şcolare.

Unitățile de învățământ, în atenția jandarmilor botoșăneni. Consumatori de droguri descoperiți în curtea unei grădinițe!
Angajații Inspectoratului Județean de Jandarmi acţionat în incinta şi în zonele adiacente instituţiilor de învăţămant preuniversitar din responsabilitate, cu un efectiv, în medie, zilnic de aproximativ 18 jandarmi, constituiţi atât în echipaje de jandarmi/patrule auto de intervenţie, cât şi în cadrul patrulelor mixte poliţie-jandarmerie, pe traseele de deplasare ale elevilor, în intervalele orare în care încep sau se finalizează activităţile didactice, având ca obiectiv prioritar prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă al participanţilor la procesul de învăţămant. 
 
În anul școlar 2016 – 2017, efectivele de jandarmi care au acționat în zona școlilor au întocmit actele de sesizare ale organelor de urmărire penală în cazul constatării a trei infracțiuni (1 in fracțiune de distrugere – spargerea unui geam, faptă săvârșită de un tânăr la o unitate de învățământ din orașul Săveni și 2 infracțiuni de consum de etnobotanice - în curtea unei grădinițe de pe strada Armeană din municipiul Botoșani) și au aplicat 32 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4200 de lei . Contravenienții au fost în mare parte alte persoane decât elevi, care au săvârșit în special fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice în apropierea școlilor.
 
În ceea ce privește prevenirea delicvenței juvenile și a violenței în școli, jandarmii au desfăşurat 75 de activităţi la unităţile de învăţămant din responsabilitate din municipiile Botoşani, Dorohoi şi oraşele Săveni şi Darabani, activităţi care au avut la bază manualul de educaţie juridică ,,Unde-i lege, nu-i tocmeală!”, material disponibil gratuit pe internet.
 
Mesaje precum ,,Adolescență fără violență!”, ,,Fii inteligent, nu violent!” și ,,Să exmatriculăm violența!” au fost diseminate în rândul elevilor, care au fost informați în ceea ce privește consecințele legale ale acestui gen de fapte, precum și modalități de evitare a săvârșirii acestora.
 
Un alt punct sensibil atins de oamenii legii în discuțiile avute cu elevii la activitățile preventive desfășurate, de această dată împreună cu specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani, a fost prevenirea consumului de droguri și substanțe cu efect halucinogen, efectele negative generate de folosirea acestora și urmările din punct de vedere legal.
 
"Receptivitatea de care elevii au dat dovadă în cadrul activităților de prevenire desfășurate constituie o bază de plecare în educarea lor antiinfracțională, pentru înțelegerea riscurilor la care se supun din punct de vedere legal și personal. În perioada vacanței de vară, în cadrul misiunilor specifice, vor fi monitorizate din punct de vedere al ordinii publice zonele aglomerate, parcurile și zonele de joacă ale copiilor. De asemenea, se vor desfășura activități preventive cu copiii care își vor petrece vacanța în tabăra de la Agafton. Nu putem afirma niciodată că scopul activităților preventive a fost atins în totalitate. Din acest motiv, este necesar ca activitățile să aibă un caracter de continuitate, dificultatea constând în identificarea celor mai bune soluții pentru conștientizarea elevilor și reducerea la minim a faptelor antisociale în unitățile de învățământ preuniversitar și în zonele adiacente acestora", susțin reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent din Botoșanii, accidentat grav în timp ce se plimba cu bicicleta

astăzi, 18:13
280

Un băiat de 16 ani, din Botoşani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a acidentat grav în momentul în care se plimba cu bicicleta. Accidentul a avut loc pe o stradă dintre blocurile af...

Cutremur în zona Vrancea - Ce magnitudine a avut seismul înregistrat duminică

astăzi, 15:12
232

Un cutremur slab a avut loc duminică în România, în zona Vrancea.În ziua de 16 Mai 2021, la ora 13:44:38 (ora locală a României), s-a produs în Zona seismică...

Este deja SIGUR: Pfizer a anunțat DATA la care trebuie administrată a treia doză de vaccin anticoronavirus

astăzi, 14:39
814

Compania Pfizer este primul producător de medicamente care a oferit un termen limită pentru administrarea dozei suplimentare de vaccin anti-COVID.CEO-ul Pfizer a spus că a treia doza va fi făc...