Ungaria vrea sa construiasca un gard de sarma ghimpata anti-refugiati si la granita cu Romania

Guvernul Ungariei a decis sa inceapa lucrarile de pregatire la sol pentru construirea unui gard la granita cu Romania pentru a tine departe imigrantii in cazul in care acestia si-ar schimba ruta de traversare dinspre Serbia, a anuntat ministrul de Externe Peter Szijjarto, citat de Reuters. Szijjarto a mai spus ca a informat Ministerul roman de Externe in legatura cu construirea noului gard, care va prelungi gardul deja existent de 175 km cu cativa kilometri de-a lungul frontierei cu Romania, pana deasupra raului Mures, relatează Hotnews.

"Am decis sa incepem lucrarile de pregatire pentru construirea unui gard incepand de la granita comuna Ungaria - Serbia - Romania, care va avea o lungime rezonabila, pentru cazul in care presiunea migrantilor se va schimba dinspre Serbia spre Romania", a spus ministrul maghiar de externe intr-o conferinta de presa.

Reamintim ca Ungaria a construit un gard la granita cu Serbia, a adoptat legi draconice privind imigratia ilegala, a trimis militari la granita de sud si a decretat stare de criza in judetele de la granita cu Serbia - totul pentru a opri refugiatii si imigrantii care vin din Orientul Mijlociu si nordul Africii spre Germania, via Ungaria.

Confruntati cu cvasi-imposibilitatea de a intra in Ungaria, migrantii aflati in Serbia vor cauta noi rute de tranzit spre Germania, a avertizat marti Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati. Una dintre rute ar putea fi intrarea dinspre Serbia spre Ungaria prin Romania, se teme acum guvernul maghiar.

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca a decis sa construiasca gardul de sarma ghimpata de la granita cu Serbia pentru a apara valorile crestine ale Europei in fata invaziei refugiatilor si imigrantilor musulmani. El a fost aspru criticat atat de opozitia interna, cat si de inalti oficiali europeni.

Din punct de vedere juridic, un refugiat/azilant odata patruns pe teritoriul altui stat trebuie inregistrat acolo. Din acest motiv Ungaria incearca sa scape de obligatia de a gestiona procesul dificil al identificarii, amprentarii si procesarii a mii de oameni care intra ilegal pe teritoriul ei incercand sa-i opreasca pur si simplu prin ridicarea acestor garduri. Chiar daca refugiatii declara ca vor sa ajunga in Germania, in cazul in care cererea de azil le va fi respinsa acolo, responsabilitatea returnarii in tara de origine revine tarii prin care au intrat in UE.

Reactia completa a MAE roman:

Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public.

MAE a  informat în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situaţie.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Sănătății a început distribuirea iodurii de potasiu în farmacii!

astăzi, 17:54

Sâmbătă, 11.09.2024, „în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potas...

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

astăzi, 15:35

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie compania pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

astăzi, 14:19

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...