Un text necesar: Civism și politică!

Faptul că ne exprimăm opiniile îi deranjează pe mulți. Unii oameni se declară scandalizați, dezamăgiți sau scârbiți pentru că ne considerau un site apolitic. Alții încearcă să-și încadreze dezaprobarea într-o formă frumoasă: "credeam că sunteți mai presus de politica asta murdară". În orice formulare, această atitudine a oamenilor este profund greșită.

Interesul pentru politică nu este un lucru "bun" sau "rău". Este un lucru vital pentru ca o democrație să poată funcționa. Este vital ca fiecare dintre noi să se implice în treburile cetății. Dacă doar așteptăm să apară oameni (1) competenți, (2) bine intenționați și (3) lăsați să-și facă treaba, vom muri așteptând.

Iată patru moduri prin care fiecare dintre noi se poate implica. Primele sunt mai ușoare, ultimele sunt mai consumatoare de timp, dar bine ar fi să le facem pe toate.

Votați întotdeauna

Dacă indignații le cer să stea deoparte tuturor care iau atitudine într-o chestiune politică, sub pretextul că se murdăresc, normal că doar golanii rămân în politică. Astfel ei, indignații, contribuie la păstrarea politicii într-o zonă dubioasă. Iar din afirmația "toți politicienii sunt la fel de vinovați" au de câștigat doar cei mai vinovați dintre ei, pentru că li se diluează vina. Pierd aceia mai puțin vinovați sau nevinovații. Ție, avocat, să zicem, nu ți-ar conveni să auzi că toți avocații sunt mincinoși și mercenari. De ce fac asta alegătorii? Pentru că, în loc să recunoască că nu prea se pricep, că nu sunt prea informați, că de fapt nu i-a interesat și că iau decizii după ureche, preferă să spună că îi știu ei pe toți.

Confuzia celor care urăsc politica este că se gândesc la ea ca la o telenovelă. Uite ce o ține ăla pe aia pe lângă el, precis sunt combinați. Băiatul ăsta zâmbește frumos, are să ajungă departe. Ce mai schimbă ăsta partidele, se duce după ciolan. Fură, fură, dar să lase și pentru noi, poporul, ceva. Ce le zice jurnalistul ăsta, îi spurcă pe toți, se vede că se pricepe la politică. Are un metru cincizeci, e clar că habar n-are economie. Și după cum percep politica, așa și fac politică: la colțul străzii sau la șpriț, în văicăreli eterne unii față de alții, în mesaje fără cap și coadă pe Facebook, mai preocupați de bâlbe, de chelii și de fuste decât de adevărata măsură a unui om. Iar când vine vremea votului, fac bravadă de faptul că ei nu votează, deși absenteismul este cea mai clară dovadă că nu își merită libertatea.

Știm că aveți cu toții lucruri mai bune de făcut. Dar ca să votați nu aveți nevoie să urmăriți toate mișcările politice. Aveți nevoie doar de un buletin și de 30 de minute. Cineva va guverna în numele vostru, fie că vreți, fie că nu.

Înțelegem de unde vine lehamitea multora. Este greu să te entuziasmezi când, mai mereu, alegerile sunt între hoți și netoți. Dar întotdeauna există răul cel mai mic. Iar dacă îl alegem cu persistență, efectele pozitive se vor cumula.

Informați-vă înainte să votați

Dacă votați cu religiozitate dați o bulă de oxigen democrației românești. Dar nu vă așteptați la lauri pentru asta. Votul este abia un palid început al democrației. Dacă votezi o dată la patru ani, iar în rest ești complet dezinteresat, este la fel de grav ca și dacă îi controlezi copilului tău tema doar o dată la patru ani.

Dincolo de vot, contează și să știți câte ceva despre candidați. Sunt implicați în scandaluri de corupție și cât de solide sunt acuzațiile la adresa lor? Cum s-au raportat la justiție în intervențiile lor publice? În ce măsură susțin personaje cu probleme penale? Sunt traseiști notorii? Trec cu ușurință de pe o baricadă pe alta și își schimbă radical discursul?

Vă puteți achita de această datorie civică în 10-15 minute de lectură pe zi. Desigur, contează și de unde vă informați, căci majoritatea ziarelor și posturilor TV colcăie de jurnaliști fără conștiință. Dacă nu aveți timp pentru informare, măcar consultați-vă cu familia sau cu un prieten. Decât să nu votați deloc, mai bine mergeți pe mâna unei persoane pe care o știți onestă și interesată de politică, cu vederi apropiate de ale voastre.

Mențineți contactul cu aleșii voștri

Politica înseamnă că noi, cetățenii, angajăm niște oameni să administreze treburile cetății. După cum când îți curge chiuveta angajezi un instalator, iar când deschizi un restaurant angajezi ospătari, la fel când vrei să-ți gestionezi țara angajezi politicieni. Și, exact la fel, nu faci greșeala să-i lași nesupravegheați. După instalator verifici chiuveta ca să te asiguri că nu mai curge. La restaurant te asiguri că ospătarii sunt serviabili și corecți. De ce ar fi politica diferită?

Un politician nu este mai competent sau mai onest în domeniul lui decât este un instalator în domeniul lui. În particular, politicienii români au o istorie dovedită de furturi, fraude, nepotism, abandonarea platformei electorale, derapaje de la statul de drept, falsificarea CV-urilor. Au demonstrat în repetate rânduri că bagă mâna în borcan imediat ce sunt aleși. Iar în condițiile acestea concluzia unora este să-i lăsăm de capul lor. Ba merg mai departe și ne judecă pe noi, cei cărora ne pasă, considerând că toți ar trebui să împărtășim defetismul lor.

Încetați să vă mai asumați rolul umil, de supus care primește ce se îndură stăpânii să-i arunce. Învățați să percepeți relația politician-ales în mod corect. Fără noi, politicienii ar fi șomeri. Încrederea noastră este dată, dar poate fi și revocată. Și, cel mai important, votul poate fi retras la jumătatea mandatului. Dacă le dați semnale ferme politicienilor că sunteți capabili de asta, ei își vor schimba comportamentul. Chiar nu este atât de deosebit de dresarea unui câine.

Cum dăm aceste semnale? Prin informare și acțiune continuă.

Exprimați-vă opiniile

Suntem o specie socială. În cazul inteligenței colective, întregul este mai mare decât suma părților. De aceea, este vital să vorbim unii cu alții și să încercăm să-i convingem pe cei din jurul nostru că avem dreptate. Dacă nu milităm pentru principiile în care credem, politice sau de altă natură, atunci ce drept avem să bombănim când lumea se îndreaptă în altă direcție decât cea pe care am dori-o pentru noi și pentru copiii noștri?

Acum o mie de ani, aceste îndemnuri ar fi fost vorbe goale. Majoritatea oamenilor nu aveau mijloacele ca să-și răspândească opiniile. Planeta era goală. Puțini oameni își permiteau să călătorească, iar cei care o făceau erau limitați de viteza unui cal. Hârtia era exorbitant de scumpă, iar multiplicarea ideilor se făcea cu scribi, copie cu copie, fără vreo economie de scară.

Din fericire, trăim în epoca Internetului, când fiecare dintre voi își poate propovădui ideile cu un minim de efort. Acesta este un dar care merită apreciat. Creați-vă un site, un blog sau măcar un cont pe o rețea socială și începeți să scrieți.

SURSA wiki.dexonline.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România, prima țară din UE care va achiziționa sistemul antiaerian Iron Dome. MApN a semnat acordul de 2 miliarde euro cu compania israeliană Rafael!

Monday, 21 July 2025

România a semnat pe 18 iulie 2025, acordul-cadru privind achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană similare cu Iron Dome de la compania israeliană Rafael, a anunțat Ministerul Apăr...

Cutremur în sistemul de sănătate: Lovitură puternică împotriva practicilor din clinicile private!

Monday, 21 July 2025

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete , a afirmat că vor fi luate măsuri în cazul în care spitalele private transferă pacienți la unităţi din sistemul public, pentru ...

Botoșănean amendat după ce a făcut grătar pe spațiul verde!

Monday, 21 July 2025

În data de 18.07.2025, polițiștii locali au desfășurat activități pentru identificarea persoanelor care săvârșesc fapte ilicite şi luarea măsurilor legale pentru combaterea şi p...