Un spion KGB, care a fost încarcerat în Penitenciarul Botoşani, eliberat de magistraţi!

Un spion KGB, care a fost încarcerat în Penitenciarul Botoşani, eliberat de magistraţi!

   Buna Ziua Iasi

Pe baza acestei povesti poate fi creat oricand un scenariu de film. Valerii Gaiciuk, un agent al serviciilor secrete rusesti, a fost prins la Iasi in timp ce incerca sa comita un jaf de un milion de dolari. Banii urmau sa fie ridicati de la CEC Bank Iasi, insa reteaua condusa de acest Valerii Gaiciuk a fost capturata de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi cu putin timp inainte de ridicarea banilor.

 Potrivit surselor judiciare, "pontul" pentru procurorii ieseni a venit din parteaFBI, serviciul de securitate al SUA. Valerii Gaiciuk era urmarit pas cu pas pe oriunde mergea. Actiunile sale au fost urmarite indeaproape de serviciile secrete romanesti si straine. A fost capturat in decembrie 2011 si bagat in spatele gratiilor. La audieri, oamenii legii au constatat un lucru absolut bizar - Valerii Gaiciuk figura cu mai multe nume, printre care: Gaiciuk Valeriu sau Valeri Bologa. Mai mult, acesta este un fost general de armata ucrainean. In perioada in care a lucrat in armata ucraineana acesta s-a aflat in anturajul fostului presedinte Victor Iuscenko sau a Patriarhului Rusiei. N-a ascuns niciodata aceste legaturi la nivel inalt si a postat pe facebook.com mai multe fotografii prin care sa dovedeasca acest lucru. Primele vizite ale spionului rus in Romania au fost facute inainte de 1989. In timpul Revolutiei acesta se afla la Bucuresti, loc din care ar fi tinut la curent Moscova cu privire la tot ce se intampla. A fost unul dintre cei mai de incredere spioni trimisi in Romania in acea perioada. 

Angajatii de la penitenciar au ramas blocati cand au inteles problema

Dupa arestarea lui din 2011, de-a lungul anilor a formulat mai multe cereri de a fi lasat in libertate, insa toate au fost respinse. In martie 2014 judecatorii de laCurtea de Apel Iasi au decis sa-l condamne pe Valerii Gaiciuk la executarea unei pedepse de sase ani de inchisoare. A stat mai multa vreme in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi dupa care a fost transferat la Penitenciarul Botosani. La inceputul acestui an, spionul KGB a cerut Comisiei de Liberari Conditionate din cadrul Penitenciarului Botosani sa fie lasat in libertate pe motiv ca a implinit fractia ceruta de lege pentru persoanele care au implinit varsta de 60 ani. Angajatii penitenciarului i-au respins cererea pe motiv ca acesta nu avea 60 de ani. Practic, potrivit documentelor pe baza carora a fost condamnat acesta figura cu varsta de 58 ani in baza de date a penitenciarului. Putea beneficia de reducerea pedepsei la jumatate daca ar fi avut 60 de ani. Cei de la Penitenciar s-au speriat cand au vazut ca, de fapt, Valerii Gaiciuk sustine ca are deja 60 ani. 

"El a spus ca are documente diplomatice si ca de fapt varsta reala este alta decat cea trecuta in documentele pe care le detinea. A spus ca urmeaza sa-i vina documentele bune din Ucraina. Evident, noi nu am crezut asa ceva pana am vazut ce s-a intamplat la instanta de judecata", a declarat un angajat din cadrul Penitenciarului Botosani. Potrivit buletinului pe baza caruia a fost condamnat, spionul nascut cu numele Valeriy Bologa s-a nascut pe data de 12 decembrie 1957 la Balti, in Republica Moldova. Si-a terminat studiile universitare la Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale din Moscova in perioada 1979/1984, o institutie considerata pepiniera pentru serviciile de spionaj. In anul 1998 si-a fi luat doctoratul la Universitatea din Miami.
   
In fata judecatorilor a adus acte prin care a aratat ca are 60 ani
Suparat ca i-a fost respinsa cererea de liberare conditionata, Valerii Gaiciuk s-a plans instantei de judecata. Pe data de 16 februarie 2015 a depus o cerere de liberare conditionata la Judecatoria Botosani. Pe data de 13 martie a fost judecata aceasta cerere. Pana pe aceasta data a primit din Ucraina, cu ajutorul Ambasadei de la Bucuresti, documentele care atestau faptul ca are varsta de 60 ani. Astfel, instanta de judecata nu a avut alta varianta decat sa-i aprobe cererea. "Admite cererea. Dispune liberarea conditionata a condamnatului Gaiciuk Valerii, de sub puterea mandatului nr. 143/2014 al Tribunalului Iasi. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare ramân în sarcina statului", au precizat judecatorii. Oficial, Penitenciarul Botosani a refuzat sa comenteze aceasta situatie de-a dreptul hilara. "Persoana la care faceti referire nu se afla în prezent în custodia Penitenciarului Botosani. Precizam ca datele cerute de dumneavoastra sunt continute în dosarul individual al persoanei la care faceti referire, iar potrivit art. 60 din Legea nr. 254 din 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aceste informatii pot fi accesate numai cu acordul persoanei. Totodata, precizam ca datele cu caracter personal ale persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate sunt confidentiale, potrivit legii (art. 60, alin. 8 Legea 254/2013)", a declarat agentul Anna Maria Rotariu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Botosani.

Citeşte toată povestea pe Bună Ziua Iaşi 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marius Șumudică, întrebat despre ce s-a întâmplat în vestiar la Botoșani: „O să aflați zilele următoare”

astăzi, 08:32

Șumudică a dat vina pe jucători, după ce Rapid a ajuns la a doua înfrângere cu el pe banca tehnică. Antrenorul spune că fotbaliștii lui ar fi trebuit să înscrie din ocaziile ...

Preasfințitul Părinte Nechifor Botoșăneanul a botezat al șaptelea copil al unei familii din Dorohoi! (Foto)

astăzi, 08:04

La sfârșitul lunii septembrie, Preasfințitul Părinte Nechifor Botoșăneanul a poposit în Dorohoi, la Catedrala orașului, unde a oficiat Taina Sfântului Botez pentru cel de-al ș...

Maria, copila din Botoșani care a triumfat la Cyprus Dance Fusion! (Foto)

astăzi, 07:45

În competiția în care sunt înscriși sportivi din 10 țări, Maria Breșug a impresionat juriul și s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.   ”Ne m&...