Un român din 10 a făcut, în locuinţa sa, modificări care pot afecta structura de rezistenţă a clădirii

Un român din 10 a făcut, în locuinţa sa, modificări care pot afecta structura de rezistenţă a clădirii, iar 6 din 10 români nu au acasă nici detectoare de fum, nici stingător de incendiu, potrivit unui sondaj desfăşurat de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).

Totodată, aproape 8 din 10 români nu au stabilit un loc de întâlnire cu familia, în cazul unui dezastru, 3 din 10 români lasă geamuri deschise când pleacă de acasă, iar 1 român din 4 a pierdut cheia de la casă, potrivit sondajului.

 

”Aproape 8 din 10 români nu au stabilit un loc de întâlnire cu familia, în cazul unui dezastru, iar mai puţin de jumătate au în casă o trusă de urgenţă în caz de cutremur, în care să fie incluse câteva elemente esenţiale (precum o lanternă, un fluier, câteva provizii, o patură etc.): 15% au o trusă completă, în timp ce 28% deţin doar parţial aceste elemente”, se arată în comunicat.

Întrebaţi dacă au atârnate, deasupra patului, tablouri, fotografii înrămate sau oglinzi, deşi acest lucru nu este recomandat, aproape 25% au răspuns afirmativ, potrivit sondajului.

”Întrebaţi dacă au luat măsuri speciale de prevenţie şi/sau combatere a unui incendiu, peste 60% dintre respondenţi au răspuns negativ. Doar 12% au declarat că au în casă atât detectoare de fum, cât şi stingător de incendiu, în timp ce aproape 15% au doar detectoare de fum, iar 12% au doar stingător de incendiu”, se arată în comunicat.

O altă problemă este utilizarea mijloacelor de încălzire sau a instalaţiilor electrice improvizate, 1 din 10 respondenţi (9,82%) declarând că folosesc, în prezent, astfel de improvizaţii, potrivit sondajului.

Cea mai mare ameninţare de care se tem românii, atunci când vine vorba de casa lor, este izbucnirea unui incendiu în locuinţa lor sau la vecini (42,14% dintre respondenţi), urmată de cutremur (15,03%), spargerea locuinţei de către hoţi (11,29%), inundarea cu apă din conducte (5,91%), alunecare de teren (3,13%) şi inundaţie din cauze naturale (2,17%).

Pe de altă parte, 20,33% au declarat că nu se tem de nicio ameninţare când vine vorba de casa lor.

”Întrebaţi care a fost motivul pentru care nu au încheiat o asigurare obligatorie de locuinţă, 29,7% dintre aceştia au declarat că nu îşi permit financiar, alţi 14,85% au citat, ca motiv, lipsa de încredere în faptul că vor primi despăgubirea, iar alţi 11,39% au declarat că nu consideră că această asigurare le este utilă”, se arată în comunicat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu la un depozit de cereale din Dorohoi! (Foto, Video)

astăzi, 19:39

Mai multe echipaje de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani acționează pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un depozit de cereale din municipiul Doro...

Elevii olimpici național și internațional vor primi premii „mai mari” pentru performanțe, anunță ministrul David

astăzi, 19:16

Guvernul Bolojan taie actualele burse de excelență olimpică (tip I și II), pe lângă bursele de reziliență, rămânând la bursele de merit, sociale și tehnologice, cu noi crite...

Ministrul Muncii: Se taie voucherele de vacanță la venituri mai mari de 6.000 de lei. Pensiile și salariile vor fi înghețate!

astăzi, 18:17

Astfel, urmează o restructurare a politicii privind voucherele de vacanță, acestea urmând a fi acordate exclusiv angajaților din sectorul public cu venituri lunare brute de până la 6....